Hírek

2015.06.10. 16:00

Kétkerekűeket loptak itthon és külföldön

Zalaegerszeg – Rendszeresen kétkerekűeket loptak és adtak el, így jutottak pénzhez; a tettesek ellen nemrég emelt vádat két járási ügyészség.

Arany Gábor

A vádiratba foglalt egyik történet szerint a többszörösen büntetett, 31 éves O. József és hasonló múlttal bíró, nála négy évvel idősebb O. Julianna, valamint a 38 éves A. István 2012. június 25-ére virradóan fél egy tájt zárt kisteherautóval bukkant fel a szlovéniai Lendván. Az egyik társasháznál lezárt Tomos segédmotor-kerékpárról eltávolították a láncot és teherautójukba tolták. Ezt követően odébbálltak és az egyik lakótömb lépcsőházából lezárt kerékpárt zsákmányoltak, ez is a teherautóba került. Ez után négyszázezer forintot érő 250 köbcentis Yamaha motorkerékpárt szemeltek ki maguknak, már két óra felé, járt az idő. Az utcán lezáratlanul álló kétkerekűt beemelték a teherautójukba, ám ezt észrevették a közelben járőröző szlovén rendőrök. A tolvajok próbáltak elhajtani, de nem jutottak messzire, a rendőrök feltartóztatták őket, így a lopással okozott kár is megtérült. A lebukás nem szegte kedvüket. O. Miklós és O. Júlia három hónappal később, szeptember 27-én az ausztriai Eisenstadban hasonló módon tíz kerékpárt lopott el.

A 29 éves, keszthelyi Á. János a megélhetését biztosította lopásokból, ő is a kétkerekűeket tüntette ki figyelmével. Tavaly október 11-től két hónap alatt tizenkilenc kerékpárt és egy mopedet kötött el és több tucat szerszámot zsákmányolt. A járműveket használtcikk-kereskedőnek adta el, aki a devecseri piacra vitte. Néhányat itt foglaltak le a rendőrök, akadt azonban kerékpár, amelyik budapesti szaküzletből került vissza a gazdájához. Több esetben, bár a kerékpárok tulajdonosai rendelkeztek biztosítással, mégsem fizetett nekik kártérítést a biztosító, így ők 1,2 millió forintot meghaladó összeget követelnek Á. Jánostól.

A férfi dolgát nem egy alkalommal megkönnyítette, hogy a kerékpárokat könnyen levágható lakatok védték. Előfordult, hogy egy udvarról négy biciklit is el tudott vinni.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a történtek alapján különbözőképpen minősülő lopás miatt emelt vádat a négy terhelt ellen a keszthelyi, illetve az egerszegi járási ügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!