Hírek

2015.04.23. 11:06

Trükkös tolvajok ellen

Kálócfa – Ne váljon áldozattá! – ez a szlogenje annak a nagyszabású, átfogó bűnmegelőzési akciónak, amit a rendőrség kezdeményezett.

Gyuricza Ferenc

A Zala Megyei Rendőrfőkapitányság a trükkös lopások visszaszorítása érdekében indított átfogó kampányt. Munkatársaik a 65 év feletti lakókat keresik fel, hogy bűnmegelőzési tanácsokkal lássák el őket. A tervek szerint minden idős korú állampolgárhoz bekopogtatnak. Csütörtökön délelőtt Kálócfán jártak.

– Zala tipikusan aprófalvas településszerkezetű megye – mondta a programot vezető Bükiné Papp Zsuzsanna alezredes, a Zala Megyei Rendőrfőkapitányság alosztályvezetője. – Nagyon sok az idős korú, egyedülálló, több mint 53 ezer főt tesz ki a 65 év felettiek száma. Ezzel az akcióval arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy idegent soha ne engedjenek be a lakásukba.

Az alezredes azt is hozzátette: olyan korosztály védelmében indították el az akciót, akik éppen az életkoruk miatt kerülhetnek veszélyhelyzetbe.

Kulcsár Lajosnét Nothoff Ingrid sajtószóvivő (balról), Deák Attila főtörzsőrmester és Nagy Edina százados látta el tanácsokkal. Fotó: Gyuricza Ferenc

- Ezek az emberek még másképp szocializálódtak, bizalommal fordulnak bárki felé, és nehezen hiszik el, hogy nem mindenki jóindulattal kopogtat be hozzájuk – magyarázta az alosztályvezető. – A magányukból adódóan még örülnek is neki, ha valaki rájuk néz, szól hozzájuk.

A rendőrök nemcsak szóbeli tájékoztatással próbálják felhívni a figyelmet a trükkös tolvajokra, hanem tájékoztató szórólapokkal is. Ezen részletesen összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat. Arra külön felhívták mindenki figyelmét, hogy pénzt csakis postás hozhat, a tolvajok egyik bejáratott módszere ugyanis ez: a kiszemelt áldozathoz azzal az ürüggyel csengetnek be, hogy pénzt hoztak számára.

Az alosztályvezető lapunk kérdésére elmondta: nem gyakori jelenség, de megyénkben is előfordult már néhány ilyen eset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!