Hírek

2015.03.25. 18:14

Már csengethet a postás - Indul a banki elszámolás

Zalaegerszeg - Március végéig 237 ezer, áprilisban pedig további majdnem 1,5 millió szerződés kapcsán küldik meg a bankok az elszámolást.

Péter Árpád

A postás, ha nem is kétszer, de biztosan csenget, ugyanis tértivevényes levélben érkezik a dokumentum.

Április végéig több mint 1,7 millió deviza alapú kölcsönszerződéssel számolnak el a pénzintézetek, ami jelzáloghitelek esetében a forintosítási értesítővel egészül ki.

- Az MNB előzetes vizsgálat keretében az ügyfélkör döntő részét felölelő bankok elszámolási felkészülését is ellenőrizte, különös tekintettel a számítási módszertan helyességére - fogalmazott Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivő-helyettese. A jegybank ezt követően is folyamatosan monitoroz: úgynevezett fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytat a pénzügyi intézményeknél.

A hitelintézetek április 30-ig küldik meg ügyfeleiknek a devizaalapú kölcsönöknél tisztességtelenül elvont összegekről és az elszámolási tudnivalókról szóló levelet. Ezt követően, 15 munkanapon belül, a bank jóváírja a summát, vagy megszűnt szerződés esetén elutalja a pénzt, ha az ügyfél nála vezeti lakossági számláját. Ha nem, akkor a számlaszámot be kell jelenteni vagy kezdeményezni a készpénzfelvételt.

Fülöp Zsuzsanna emlékeztetett: a korábban kedvezményesen végtörlesztett mintegy 170 ezer hitelnél az elszámolás nem automatikus, azt kezdeményezni kell, 10 ezer forintos díj ellenében. Az igénynek március 31-ig kell beérkeznie a bankhoz. Akik pedig forintalapú vagy ténylegesen devizában törlesztett kölcsönt vettek fel, augusztusban és szeptemberben kapják meg az elszámolást.

- Sok ügyfél már előzetesen sms-t kaphat a pénzügyi teljesítésről, de a hivatalos értesítést csak az írott elszámolási értesítő megérkezése jelenti - hívta fel a figyelmet a szóvivő-helyettes. A panasz előterjesztésére szolgáló 30 napot is a kézhezvételtől kell számítani.

Az ügyfélnek, ha nem ért egyet, először saját bankjához kell írásos ellenvetését benyújtania.

Az MNB nem végleges adatai szerint összesen 39 hazai pénzügyi intézménynek kell legalább ezres (a legnagyobb szolgáltatóknak százezres) nagyságrendű ügyfélkörrel elszámolnia. Ezzel szemben 61 szolgáltatónak döntően takarékszövetkezetnek tavasszal nem kell levelet küldenie, mivel nem voltak devizaalapú hiteles ügyfelei.

Százezres nagyságrendű ügyfélkört érint a legnagyobb szolgáltatónál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!