Hírek

2015.02.01. 14:25

Fix sebességmérővel a gyorshajtók ellen?

Zalabaksa, Kálócfa – A közlekedés biztonsága és a gyorshajtók kiszűrése érdekében várhatóan állandó sebességmérő berendezéseket telepít a rendőrség a 86-os út zalai szakaszára.

Gyuricza Ferenc

Mindezt az út mellett fekvő települések önkormányzati vezetői, Szabó András kálócfai, illetve c zalabaksai polgármesterek mondták lapunknak. A tőlük származó információik szerint az eredeti terv még az volt, hogy mind a két faluba telepítettek volna fix traffipaxokat, ez később annyiban változott, hogy csupán egyetlen ilyen eszköz kerül kihelyezésre, a helye viszont változtatható lesz, azaz hol Zalabaksán, hol Kálócfán méri majd a közlekedők sebességét.

– A fix traffipax telepítése a lakosság  közlekedéssel kapcsolatos problémáit csak részben tudja orvosolni – mondta Horváth Ottó. – Valószínűleg csökken a gyorshajtók száma, de attól is megalapozottan tartunk, hogy a külföldi rendszámú járművek vezetőit a büntetés behajthatósága hiányában ez kevésbé tartja vissza. Annak érdekében jogszabály-módosításra is szükség lenne.

Horváth Ottó szerint a sebességmérő telepítése csak átmeneti megoldás lehet, ők ragaszkodnának a falut elkerülő szakasz mielőbbi megépítéséhez. Hasonló véleményen van Szabó András is. Kálócfa polgármestere szerint méltánytalan hogy míg tőlük északra az összes település megkapja az elkerülőt, addig nekik továbbra is tűrniük kell az egyre növekvő mértékű közlekedésből adódó kellemetlenséget és veszélyeket.

A sebességmérő berendezések telepítése kapcsán megkerestük az Országos Rendőrfőkapitányságot is, ám a kommunikációs szolgálat a konkrét kérdéseink ellenére is csak általános tájékoztatót küldött. Ebben kiemelték: hogy közlekedésbiztonságot fejlesztő új informatikai rendszer, az úgynevezett VÉDA rendszer kialakítása a tervezett ütemezés szerint halad. Ennek lesznek „mobil" eszközei a változtatható helyű komplex közúti ellenőrzési pontok, amelyeknek egyik funkciója a közúti járművek haladási sebességének mérése. Arról, hogy ilyen sebességmérésre is alkalmas ellenőrző pontokat Zala megyében hol helyeznek el, egyelőre nem adott tájékoztatást a kommunikációs szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!