Hírek

2015.02.12. 13:33

A parlagfű áll nyerésre

Keszthely, Lovászi - Vészesen közeleg a parlagfű virágzásának ideje, ennek tudatában egyre komolyabban veszik a védekezést az érintettek. Keszthelyen és Lovásziban vizitáltunk.

Gyuricza Ferenc

Keszthelyen a Fodor út, a Balogh Ferenc utca és a Fenyves-allé által határolt területen vannak elhanyagolt foltok, amiről a minap olvasói észrevételt kaptunk.

- Mintegy 60 felszólítást küldtünk ki eddig - említette Nánássy Árpád, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense. - A figyelmeztetett tulajdonosok 90 százaléka visszajelezte a munka elvégzését, most az utóellenőrzések zajlanak, már a kényszerkaszálás is elrendelhető. 


Keszthelyen Nánássy Árpád helymeghatározó eszköz segítségével azonosítja a városszéli területet
Fotó: Gyuricza Ferenc

A soros szemlék mellett több alkalommal bejelentésre ellenőrzik az adott helyeket. Olvasónk jelzéséről kiderült, hogy az külterületet érint.

- Így az ügyet áttesszük az illetékes földhivatalhoz - mondta a helyet azonosítva Nánássy Árpád.

A lakótelep közvetlen közelében jelentős szántóföldi terület található, mint megtudtuk, az tulajdonjogilag apró parcellákra osztódik. Ez a művelésből is látható: van gyommentesen tartott kukorica, virágzó dísznövény-kertészetnek beillő parcella, kaszált terület, és elhanyagolt, ahol felüti fejét a parlagfű is.

- Az általános ellenőrzések mellett a bejelentésekre, a polgármesteri hivataloktól hozzánk áttett ügyekre külön intézkedünk - mondta Fodor Iván, a keszthelyi földhivatal munkatársa. - Június elejétől a hozzánk tartozó 27 település külterületi helyeire vonatkozóan már közel 400 felszólítást küldtünk ki.

A szakemberek elmondták: az évek óta tartó következetes munka sokat javított a határképen. A lakótelepi szomszédságú Fenyves-allé mellett is sokkal több már a gondozott parcella, a belterületeken az intenzívebb építkezések révén lett a helyzet kedvezőbb. Az ellenőrzések folytatódnak, s ha kell, immár a bírságolások következnek.

Belterületi parlagfüves fertőzöttségre panaszkodott Szalainé Simon Ilona. A Lovásziban élő asszony elmondása szerint az Arany János utcában több olyan telek is található, melyeket nem gondoznak a tulajdonosaik.

- Velünk szemben három elhanyagolt ingatlan is van, ebből az egyik az önkormányzat tulajdona - mondja a hölgy, aki elmondása szerint a parlagfű mellett a többi gyomnövényre is allergiás. - Három hete kértem a polgármestert, hogy kaszáltassa le őket, s azóta sem történt semmi.

A kérdéses területet közösen vesszük szemügyre Szalaiékkal. Az Arany János út 9. szám alatt egy félig elbontott lakóépület áll, mellette egy gazos terület, azon túl pedig az említett önkormányzati tulajdon - ezen egy romos ház található, amelynek tűzfala néhány hete dőlt le, hatalmas porfelhőt kavarva. A telek inkább erdőre, semmint családi házas ingatlanra hasonlít, hiszen már teljesen benőtték a fák és bokrok. Szalai Lajos mutatja: van még több hasonlóan gazos ingatlan az Arany János utcában, egyik kettővel mellettük.

- Ott laknak is, de nem fordítanak gondot a környezetükre - mondja a férfi. - Az elhanyagolt területről kígyók, patkányok járnak át hozzánk, de az is előfordul, hogy égetik a guberálás során összegyűjtött szemetet, s annak a fojtó bűze mérgezi a levegőt.

Szalaiék azért is viselik nehezen mindezt, mert mindketten betegséggel küzdenek, az asszony szemét korábban szürkehályoggal műtötték, illetve csontritkulásban is szenved - ehhez jön az allergia, a férfit pedig száz százalékban munkaképtelennek találták.

- Mégis próbálunk rendet tartani magunk körül - folytatja Szalai Lajos. - Ezért nem értem, hogy egy egészséges ember miért nem fordít gondot a környezetére. Ha viszont nem akar, akkor az önkormányzat miért nem rendelteti el a kényszerkaszálást?

A beszélgetéshez később csatlakozik Lukács István is, aki szinte szóról szóra ugyanazokat mondja el, mint Szalaiék. A legnagyobb gondnak ő is a hivatal és a hatóságok tehetetlenségét tartja, szerinte odafigyelésel elejét lehetne venni a hasonló ügyeknek.

A körjegyzőség munkatársa, Pék Jánosné elmondta, a parlagfű és egyéb gyomnövények elleni védekezés folyamatos, a munkájukat nehezíti, hogy a tulajdoni viszonyok gyakorta rendezetlenek. Léránt Ferenc, a falu polgármestere közölte, hogy a romos épületet éppen azért vásárolták meg, hogy megoldást találjanak a körülbelül másfél évtizede húzódó problémára. 

Lapunk Tiszta levegőt, tegyünk együtt a parlagfű ellen! elnevezésű akciója folytatódik. Továbbra is várjuk olvasóink bejelentéseit a parlagfuzalaihirlap.hu e-mail címen, ahová fényképet is küldhetnek az elhanyagolt területekről. Telefonon szerkesztőségünk 92/502-200-as központi számán várjuk az értesítéseket a gyomfertőzött helyekről, és természetesen tárcsázható a a növényvédelmi hatóság 80/205-017-es ingyenes telefonszáma is.


Tegyünk együtt a parlagfű ellen! - olvassa el rovatunk cikkeit. Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!