Hírek

2015.01.26. 10:47

Több mint húszmilliót sikkasztott a közös képviselő

Zalaegerszeg – Húszmillió forintot meghaladó összeget sikkasztott el az a kanizsai társasházi közös képviselő, akit az egerszegi törvényszék hétfőn jogerősen is 2 év 6 hónap letöltendő börtönre ítélt.

Arany Gábor

A most 56 éves H-né E. Erzsébet 2010 októberéig látta el Nagykanizsán a Kazanlak körút 11. számú négy lépcsőházas lakóépületben – ahová 1989-ben költözött – a közös képviselői teendőt, hozzávetőleg 15 éven át. Munkája során az ellenőrzés elégtelen volt, tevékenységét a társasház erre hivatott szervezetei megfelelő módon nem vizsgálták, ily módon munkáját a nő a maga által kialakított rend szerint végezte, de kontroll nélkül.

A közös képviselő 2005-2009-ben nem tett eleget az éves beszámolási, illetve könyvvezetési kötelezettségeinek, költségvetést nem készített. Hiányzott a követelések, kötelezettségek nyilvántartása is, ily módon nem lehetett követni ezek alakulását sem. A rendelkezésre álló dokumentumokból csak részben lehetett nyomon követni, hogy a lakók befizetései hova kerültek, illetve a házi pénztárba befizetett összegek jelentősen meghaladták a számlákkal, nyugtákkal igazolt kiadásokat. Eközben a szolgáltatókkal szemben tartozást halmozott fel a társasház, mégpedig 2010 szeptemberében 17 millió forintot meghaladó összegben. Ezen kívül közel hétszázezer forintos hátralékba kerültek egy energetikai üzemeltető cégnél is. A vádhatóság megállapítása szerint H.-né 2005-2010 években összesen 20,3 millió forinttal károsította meg a társasházat.

Az asszony az eljárásban végig tagadta a bűnösségét.

A történtek alapján a kanizsai járási bíróság tavaly június végén H.-né E. Erzsébetet folytatólagosan elkövetett sikkasztásért 2 év 6 hónap letöltendő börtönre, 300 napi tétel (300 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte, 5 évre eltiltotta az ingatlankezelési tevékenységtől, valamint kötelezték, hogy a társasháznak fizesse meg az okozott 20,3 millió forintos kárt. Ezen túlmenően közel kétmillió forintot kell fizetnie illetékre és bűnügyi költségre az egyébként vagyontalan volt közös képviselőnek. Az egerszegi törvényszék hétfőn helyben hagyta ezt a határozatot, így az jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!