Hírek

2015.01.12. 17:39

Pénzbüntetést kapott K+K Bau-Profil volt vezérigazgatója

Zalaegerszeg – Pénzbüntetésre ítélte hétfőn a járásbíróság K. Richárdot tartozás fedezetének elvonása, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt.

Arany Gábor

Az előzményekhez tartozik, hogy az egykor volt zalaegerszegi K+K Bau-Profil Zrt. rendszeresen megújítva, egy-egy évre szóló időtartamra forgóeszközhitelre kötött szerződést az MKB Bankkal. Ez történt 2010. június 18-án is. Ebben a bank kötelezte magát, hogy 475 millió forintos hitelt tart a K+K Bau-Profil rendelkezésére. A követelések fedezetéül 2011. augusztus 8-án zálogszerződést kötöttek. Ebben az építőipari cég biztosítékként egy 146,5 millió forintos díjtartozást jelölt meg, amelynek kötelezettje az egerszegi önkormányzat volt, ez lényegében a Piac téri beruházás vállalkozási díja volt.

A zálogszerződés aláírásával azonban K. Richárd valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, mert az említett követelésből korábban már hat vállalkozás számára 75 millió forintot meghaladóan engedményezett. A tárgyaláson megszólalt a hetedik cég képviselője is, aki elmondta, a Piac téri beruházás közben értesült a K+K Bau-Profil ingatag anyagi helyzetéről, ezért addig nem volt hajlandó folytatni a munkát, amíg nem kapott biztosítékot a vállalkozói díjának kifizetésre. Ezt szolgálta a 2011. augusztus 18-án aláírt engedményezési szerződés. Ennek ellenére az önkormányzat csak bírósági per és jogerős ítélet után, 2013. december 31-én fizette ki neki az elvégzett munkáért járó pénzt.

A hétfői tárgyaláson a védelem vitatta, hogy a zálogszerződést K. Richárd írta alá, és azt is hangsúlyozta, nem is állt érdekben, mert a hitelkeret-szerződés már lejárt.

Ezzel szemben dr. Aradi Krisztina bíró úgy látta, egyértelműen bebizonyosodott, a szerződéseket K. Richárd írta alá. A rövidlejáratú, szabad felhasználású forgóeszközhitelről szóló megállapodás pedig érvényben volt és ennek biztosítékát szolgálta a zálogszerződés. Mindezek alapján K. Richárdot 200 napi tétel, azaz 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Ezt az ügyész tudomásul vette, míg vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!