Hírek

2015.01.12. 12:25

Mire feleszmélt, már egymillió forintját kereste rajta a bank

Mindenkinek a maga baja a legnagyobb, ezzel a közhellyel nem lehet vitába szállni. Ez jár a fejemben hosszú percek óta, miközben hallgatom az idős asszony történetét.

Arany Gábor

Láthatón igyekszik tartani magát, nehogy kibukjon belőle a sírás, túlzottan követelőzőnek se tűnjön, de azért az együttérzésemet is elnyerje. Azt mondja, a teljes kétségbeesés szélén állva kereste meg szerkesztőségünket, felbátorodva a segíts, hogy segíthessünk rovatunkban megjelenő történeteket olvasva.

Rákos beteg, rendszeresen kemoterápiára jár, súlyos ezreket költ gyógyszerekre, teljesen eladósodott, még a lakását is elveszítette. Aztán lassan kiderül, hogy nem ebben a sorrendben estek meg vele a bajok, az egyiknek nem oka a másik... Lecsúszása, vagy pontosabb fogalmazva, lecsúszásuk nem a megrendült egészsége miatt következett be, hanem inkább fordítva. A végeredmény szempontjából szinte mindegy is...

Miközben igyekszik összeválogatni az elmúlt évek csapásait alátámasztó papírokat, mesélni kezd magáról. Teljes nevét ne írjam le, kérlel, mert nem élné túl, ha ismerősei, régi szomszédai megtudnák, hogyan járt. Anna 69 éves, egész életében nehéz fizikai munkával kereste kenyerét, két gyereket nevelt fel, tartozása sohasem volt, bizonygatja. Tizenöt éve ment nyugdíjba, békésen éldegélt nehezen összekuporgatva kifizetett lakótelepi 49 négyzetméteres kétszobás otthonában, ugyanott 35 éven át. Most pedig másfél szobát oszt meg felnőtt és kamasz unokájával, negyedmagával a lányánál, önkormányzati bérlakásban. Az összkép rendezett: tisztaság, jó állapotú bútorok, az éppen munkanélkül lévő felnőtt unoka barátaihoz készül. Közben hallgatja, hogy nagyanyja egy idegennek teregeti ki életüket...

A lányom boltos, minimálbért keres, a fiam valahol kamionozik, hírt se nagyon kapok róla, rá nem számíthatok, válaszolja meg Anna a fel sem tett kérdéseket.

Illusztráció: Arany Gábor

Az idevezető útra 2006-ban léptek. Lánya és akkori élettársa hárommillió forint svájci frank alapú hitelt vett fel. Vagyonuk nem lévén, fedezetül Anna lakása szolgált – akkor 8,6 millió forintra értékelték. Itt már le is tehetném a tollat, mert érzem, nem lesz váratlan fordulat a történetben. Nem is volt. Két év után a fiatalok már nem fizették a törlesztést, a pénz maradandó nyom nélkül elfolyt, az adósságot a bank követeléseket behajtó cégnek adta el, s az elárverezte a lakást. Anna a tartozások levonása után 800 ezer forintot kapott; 2010 augusztusát mutatta a naptár. Egy élet munkája lett oda, remeg meg a hangja, és újra kérlel, azt se írjam le, melyik utcában lakott, annyira szégyelli, ami történt. Bár a lánya indította el a lejtőn, albérletbe költözött, mert a büszkesége nem engedte, hogy gyereke nyakára menjen. Anna 77 ezer forintos nyugdíja mellett a pénz nem tartott ki sokáig. Időközben lánya élettársa is lelépett a színről, nem volt más választás, hozzájuk költözött, aztán másfél éve kiderült a vastagbéldaganata. A kiadások megszaporodtak, hitelkártyájával a még meg sem kapott pénzt is el tudta költeni, érünk a következő fejezethez. Mire feleszmélt, már egymillió forintját kereste rajta a bank. Most havi 86 ezer forinttal kellene ezt törlesztenie, de nem megy, csak a látszat fenntartása. Ehhez is a testvérétől kér kölcsön, hónapról hónapra, már neki is tartozik kétszázezerrel.

Egymillió forint kihúzna a bajból, morfondírozik a kérdésemre, mennyire lenne szüksége. Másfél millióból pedig helyre tudnánk jönni teljesen, teszi hozzá bátortalanul.

Csak lassan érti meg, nem vagyunk segélyszervezet. Mi pusztán annyit tehetünk, közzétesszük a történetét, ha valakit ez megindít és úgy gondolja, segíteni akar, akkor mi közvetítünk.

Kilencvenezer forint, azt hiszem az is elég lenne, de annyira tényleg nagyon-nagy szükségem van, sóhajt mélyet.

Rajtunk nem múljon. Ez Anna és félő, még sok-sok Anna története.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!