Hírek

2015.01.21. 08:34

Kotorják a Principálist

Felsőrajk - A Principális mentén élők és vállalkozók vélhetően legnagyobb örömére megkezdődött a csatorna medrének kotrása.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról már sokszor beszámoltunk, az elmúlt években a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt felduzzadt Principális-csatorna, illetve a lefolyástalanság miatt kialakuló belvíz több alkalommal és több helyen is mezőgazdasági területeket, lakóházakat, pincéket, kerteket veszélyeztetett, illetve öntött el. Hosszú ideje a figyelem középpontjában áll a kiskanizsai, a Pivári utcával párhuzamosan futó szakasz, ahol legutóbb ősszel volt szükség jelentős erőket megmozgató védekezésre. Azonban most végre évekre szóló megoldás születhet a problémára, ugyanis a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai hozzáláttak a csatorna medrének kotrásához.

- A Principális-csatorna kiöntései miatt az elmúlt időszakban gyakoriak voltak a lakossági és gazdálkodói panaszok. A problémát a Principális medrének benőttsége, feliszapolódása és a védművek kiépítésének hiánya okozta - bocsátotta előre Gaál Róbert igazgató. - A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a helyzet megoldása érdekében fokozta a fenntartási munkákat, kotrási tervet készíttetett, és lépéseket tett a munkák pénzügyi fedezetének biztosítására, hiszen az elmúlt években beérkező - önkormányzati, egyéni, és gazdálkodók által benyújtott - panaszok miatt sürgőssé, halaszthatatlanná vált a kotrás elvégzése.

Fotók: Szakony Attila

Gaál Róbert elmondta: az elvégzendő feladatokat két szakaszra osztották. A Principális-csatorna 14 kilométeres szakaszán (mely a Magyarszerdahely és Felsőrajk közötti részt jelenti), kotrási, valamint növényzetirtási munkák lesznek. A növényzetirtás során a mederben levő, a lefolyást, illetve a munkavégzést akadályozó növényzetet távolítják el. A szakemberek szerint ezt követően biztosított lesz az árvizek zavartalan levonulása. A finanszírozási oldal ehhez rendelkezésre áll, a munkálatokat már meg is kezdték. A kivitelezési várhatóan tavasszal fejeződik be, költsége mintegy 34 millió forint.

- A Principális csatorna 9 kilométeres alsó szakasza a Nagykanizsa város kiskanizsai része és Bajcsa közötti területet érinti - folytatta az igazgató. - A kotrási munkák előkészítése ezen a szakaszon is folyamatban van, a szükséges tervet elkészíttette a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A terület helyszíni bejárása a költségek pontos meghatározására megtörtént. A teljes rekonstrukció költségvetése (mely meghaladja a 100 millió forintot) jelenleg már a jóváhagyás stádiumában van, ennek megtörténte után a munkák itt is azonnal elkezdődnek. A szakaszon szintén növényzetirtási és kotrási munkákat fog végezni az igazgatóság. A munkák elvégzése után Nagykanizsa térségében is biztosítva lesz az árvizek akadálymentes lefolyása.

 

Az alsórajki térség egyik jelentős, tőzegbányászattal- és feldolgozással foglalkozó vállalkozását vezeti Borda Kálmán, aki maga is sokat foglalkozott a Principális ügyével, évek óta folyamatosan próbálta elérni, hogy sor kerüljön a kotrásra. A magas vízszint ugyanis megnehezíti, vagy éppen ellehetetleníti a kitermelést, hiszen a bányatelek egy része folyamatosan víz alatt volt-van.

- 2007 óta küzdünk azért, hogy végre rendbe tegyék a csatornát, ugyanis itt a hatvanas évek közepén volt utoljára mederkotrás, mára pedig tarthatatlan állapotok alakultak ki - hallottuk tőle. - Huszonöt hektáros bányaterületünket körülbelül 80 centiméteres víz borítja most is. De érzékenyen érintett a dolog gazdálkodókat is, akik esetenként több száz állatot tartanak és a Principális-menti legelőiken termelték meg számukra a szálastakarmányt. Szerencsére, az illetékesek megértették a problémát, ezért szeretnék köszönetet mondani Rigó Csaba megyei kormánymegbízottnak és Manninger Jenő országgyűlési képviselőnek, akik sokat tettek azért, hogy a mederkotrás megtörténjen. Köszönet illeti továbbá a Belügyminisztérium illetékeseit és a vízügyi igazgatóság főigazgatóját, ugyanis ha a kotrásra nem kerül sor, a vállalkozásunk ellehetetlenül. Így viszont véleményem szerint 10 évre megoldódik a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!