Hírek

2015.01.06. 12:09

Kisbaltával érkezett a bíróságra

Zalaegerszeg – Gázspray, nagyméretű csavarhúzó, kés, kisbalta, motorfűrészláncból házilag készített ütleg is előkerült az ügyfelektől egerszegi törvényszék biztonsági kapujának köszönhetően.

Arany Gábor

Az ellenőrző berendezés nemrég megújult, közölte dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a törvényszék sajtószóvivője. Az újfajta, korszerű fémdetektoros kapuval és csomagvizsgáló berendezéssel a megyeszékhelyi és a keszthelyi bíróságra belépők találkozhatnak. Az előírások szerint az épületekbe nem szabad bevinni az életet és a testi épséget sértő, a közbiztonságot veszélyeztető eszközöket. Ha a biztonsági őrök az ellenőrzéskor tiltott tárgyat találnak, elveszik, de amennyiben tartása nem jogellenes, akkor a távozáskor visszaadják.

Fotó: A szerző

Lőfegyvert, lőszert csak a hatóságok szolgálatban lévő tagjai vihetnek be magukkal a bíróságokra, de ilyet ügyfelek is jogszerűen tarthatnak maguknál, ám ők a bíróságra érkezve kénytelenek leadni, tavaly ez 80 esetben fordult elő. Ezeket a fegyvereket páncélkazettában őrzik az ügyfél távozásáig. A svájci-magyar együttműködési program társfinanszírozásával beszerzett új fémkereső kapu pontosan megmutatja, hogy melyik testtájéknál keresendő a fémtárgy. Az új csomagvizsgáló berendezés pedig a fémtárgyak mellett a vegyi anyagokat is kiszűri, és színekkel jelölve veszélyességükre figyelmezteti is a kezelőt. A gép az átvilágításról készült felvételeket archiválja, így szükség esetén hosszabb ideig visszakereshetőek. A törvényszéken korábban használt csomagátvilágító berendezést, illetve fémkereső kaput a Nagykanizsai Járásbíróság portáján helyezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!