Hírek

2015.01.27. 10:25

Elkezdődött a Bocuse d'Or, bevásárolt a magyar csapat

Szerdán versenyez az egykor a keszthelyi VSZK-ban tanuló Molnár Gábor vezette magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d’Or -on.

Keszey Ágnes

A versenyen egy hal-és egy húsételt kell megfőzni: gyöngytyúkot és pisztrángot. A versenyt nehezíti, hogy a halhoz csak a helyben kialakított piacon vásárolhatnak a versenyzők és erre mindössze fél óra áll rendelkezésükre.

Döntöttek a hozzávalókról.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Bocuse d'Or szakácsverseny döntőjét, ahová második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a most kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd január 28-án, a második versenynapon.

Jó hangulatban zárták a vásárlást! Fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A 24 döntős versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a METRO Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon versenyez, így a második etapban, pontban 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre. Miután a fél óra lejárt és a versenybiztosnál bemutatták kosaruk tartalmát a séfek, már nem térhettek vissza a piacra, ezért feszített tempóban igyekeztek minden szükséges hozzávalót beszerezni.

Lezárták a csapat kosarát.

A halétel köretének legalább 50 %-ban zöldségből kell állnia, ehhez a piac kínálatából szabadon választhatott a versenyző. Molnár Gábor ezeket választotta a kosárba: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmoscékla, póréhagyma és tarlórépa. Egy további zöldséget is kötelező lesz használnia, amelyet egészen ma estig titokban tartanak a Bocuse d'Or szervezői. A titkos összetevő négy zöldség között dől el, az első napon versenyző csapatoknak tegnap este árulták el, hogy a szerzellerrel kell dolgozniuk. Így szűkült a kör az édesköményre, a póréhagymára és a sütőtökre.

Molnár Gábor mindent beszerzett.

A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között az alábbi hozzávalók kaptak helyet; póréhagyma, siitake és vargánya gomba, paraj, sárgarépa és sütőtök, torma és csicsóka, fűszerként a petrezselyem és koriender.

Szerdán versenyez a magyar csapat

Az első napon 12 nemzet versenyez, ők már elfoglalták a konyhát és megkezdték a munkát. Holnap a versenyboxban Pohner Ádám commisnak is rengeteg feladat jut majd Molnár Gábor mellett, Vomberg Frigyes edző azonban nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segíti majd munkájukat. A Bocuse d'Or második napján, január 28-án 9:30-kor kapják meg a startjelet, a halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.- adta hírül a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!