2015.01.29. 16:01
Gyöngytyúkból gömböcöt: a világ 13. legjobb szakácsai a magyarok
Keszthely - Tizenharmadikként végzett a magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or döntőjén.
Norvégia nyerte meg a Lyonban lezajlott döntőt, míg az USA ezüst, Svédország pedig bronz szoborral térhetett haza. A 24 nemzet legjobb szakácsai között Molnár Gábor és csapata a 13. helyen végzett. A legjobb plakátért járó különdíjat viszont Magyarország kapta. A magyar csapat vezetője: Molnár Gábor a keszthelyi VSZK-ban tanulta meg a szakma alapjait.
Molnár Gábor versenyző és segítője, Pohner Ádám a második versenynap reggelén, szerdán látott munkának. A hústál és a halétel elkészítésére 5 óra 35 percük volt, az arénában ezrek drukkoltak.
A feladat rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng volt.
A halétel elkészítésért Japán kapott különdíjat, a legjobb húsételt Finnország készítette és díjazták a legjobb commis-t (segítőt) is, aki egy fiatal finn szakács lett.
A döntőn a 24 tagú nemzetközi zsűri először a tányérokra tálalt halételt kóstolta.
Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piaci zöldség kínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet, ezt a titkos hozzávalót csak a verseny előestéjén árulták el a szervezők.
A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. A versenyző gömböc-formát épített a gyöngytyúkból és egy látványos fészekre helyezte.
Az íz mellett a nemzeti sajátosságok is pontot értek, ezért jellegzetes magyar elemeket is felhasznált, mind ízekben mind a díszítésben.
– A magyar csapat sikeres szereplése egy újabb mérföldkő, ismét hazai séf bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, aki a zsűriben pontozott.