Hírek

2015.01.07. 10:15

A Facebook és árnyoldalai

A múlt év augusztusában világszerte kitört a pánik, mikor a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook, fél órára leállt. Sorra érkeztek a telefonhívások a rendőrséghez, amely persze tehetetlen volt. Az eset hatalmas felháborodást keltett, de nem a súlyossága miatt, sokkal, inkább azért mert sokan alaposan meglepődtek a reakciókon.

Rákos Bianka

A modern civilizáció egyik legnagyobb problémájára hívta fel újra a figyelmet a közösségi oldal ideiglenes leállása. Az ehhez hasonló szituációkban mutatkozik meg igazán, hogy milyen rövid idő alatt hozzászoktunk a könnyű információszerzéshez, és mennyire nem bírunk meglenni nélküle. Az internet-, és azon belül a Facebook-függőség, akárhogy is hangzik, nagyon komoly dolog, és már jó ideje az orvostudomány is foglalkozik vele.

Az okostelefonok elterjedése növelte meg robbanásszerűen azoknak a számát, akik képtelenek létezni Facebook nélkül. Képünk illusztráció. Fotó: Pezzetta Umberto

– Függésről akkor beszélünk, ha kényszeres, kóros viselkedés alakul ki. Elveszítjük a kontrollt és ez nekünk vagy a környezetünknek problémát jelent – mondja Gaál Boglárka családterapeuta, akivel nemrég online beszélgettem a témáról. – Az emberi faj mindig csoportokban élt, kódolt motiváció, hogy egy kiterjedtebb társas egység részei legyünk. A modernizáció ezeket a csoportokat széttörte, a technika fejlődése viszont lehetővé tette, hogy az interneten ehhez hasonló közösségek alakuljanak ki. A Facebook is ilyen, melynek alapvető funkciója a kapcsolattartás. Aki erre használja az oldalt, az egészséges felhasználó.

Sajnos már egyre több felhasználónál áll fenn a függőség. Sokan percenként változtatnak állapotot, ráadásul nem mennek el anélkül sehová, hogy ne osztanának meg valamilyen pillanatképet, legyenek tanórán, munkahelyen, vagy a mosdóban. Jogosan fogalmazódik meg a kérdés; Ennek mégis mi az értelme?

– Ez a FOMO (fear of missing out) jelenség. A FOMO az a félelem, hogy valamiről lemarad az illető, például egy közösségi aktivitásról, ami érdekesebb, mint ami aktuálisan velünk történik. A FOMO kényszer alatt úgy érezhetjük, ha valamit nem teszünk ki az üzenő falra, akkor kilógunk a sorból – válaszol a szakértő.

Sajnos ez nem egyedi probléma, az okos telefonok megjelenése pedig csak olaj volt a tűzre, hiszen ezek növelték meg robbanásszerűen azoknak a számát, akik már képtelenek létezni a Facebook nélkül. A készülékek internetelérése mindenkinek biztosítja, hogy akár szünet nélkül online legyen, az pedig mellékes számukra hogy a környezetük mennyire tolerálja az egész napos netezést.

– Azok az emberek, akik nem érzik magukat biztonságban, a valódi kapcsolataikban többet használják a közösségi oldalakat. Úgy érzik önbizalmuk nő, bár a virtuális kapcsolatok mindig felszínesek és számtalan csapdát rejtenek magukban. Az internetes oldalakon mindenki olyan képet ad magáról amilyenné válni szeretne – beszél a Facebook csáberejéről Gaál Boglárka.

Szerencsére a világ felfogta mekkora is a baj, számos dokumentumfilm, könyv, néhány tanintézményben pedig előadások igyekeznek felhívni a figyelmet a Facebook káros hatásaira. Legutóbb idén júliusban indult a témához kapcsolódó nyílt kísérlet a holland Just ügynökség jóvoltából. A 99 nap Facebook nélkül elnevezésű kedvezményezésben bárki részt vehetett, célja pedig roppant egyszerű volt; 99 napon keresztül tilos meglátogatni a közösségi oldalt, majd miután letelt az idő, be kellett számolni a szervezőknek a tapasztalatainkról. A résztvevők a program ideje alatt egy egyedi profilképet kaptak, ezzel tudatva az ismerőseikkel, hogy egy darabig nem lesznek elérhetőek. A kísérlettel megpróbálták bebizonyítani, hogy sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb az, aki nem használja a Facebookot. Természetesen igazuk lett.

Bár Mark Zuckerberg 2004-es találmánya jelentősen megkönnyítette az életünket, valószínűleg ő sem számolt a káros következményekkel. Érdemes figyelnünk a jelekre!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!