Hírek

2015.01.11. 13:50

A doni hősökre emlékeztek

Keszthely - A doni áttörés évfordulóján az áldozatokra emlékeztek Keszthelyen, a Várkertben álló második világháborús emlékszobornál.

Keszey Ágnes

A Fő téri templomban megtartott mise után kezdődött a Goldmark Károly Művelődési Központ által szervezett városi megemlékezés a doni áttörés 72. évfordulóján.

–128 ezer honfitársunkat vesztettük el. Közülük 50 ezren elestek, körülbelül ugyanennyien megsebesültek, 28 ezren pedig szovjet hadifogságba kerültek. A Don-kanyarnál bekövetkezett katasztrófát ezek a szörnyű veszteségek avatják 1100 éves történelmünk leggyászosabb tragédiájává – kezdte beszédét Varga Sz. Gábor, a helyi gimnázium történelemtanára, majd felidézte a január 12-én kezdődött doni áttörés előzményeit és az azt követő harcokat.

Ruzsics Ferenc polgármester (balról), Vozár Péterné képviselő, Nagy Bálint alpolgármester és Mohácsi József képviselő koszorúz. Fotó: Keszey Ágnes

– Utoljára, január 26- án, a zalai honvédek 9. könnyített hadosztálya hagyta el doni állásait. Miután ők 1942 tavaszán elsőként érkeztek a frontra, majd többször is az első vonalban harcoltak, végül még a németek visszavonulását is fedezniük kellett, óriási véráldozatot hoztak: a 13.800 fő alig negyede-ötöde tért vissza hazájába – szólt a zalai katonákról a szónok.

– Hősök voltak a kilátástalan harcban elesettek, az eltűntek, a fogságba esettek, a munkatáborokban elpusztultak és a harctérről hazatértek, akiknek itthon megbecsülés helyett számkivetés jutott osztályrészül. És nem utolsósorban hősök édesanyáink, nagyanyáink és dédanyáink is, akik az elesett családfő helyébe lépve, áldozatot nem sajnálva, egy békés kibontakozás reményében nevelték fel gyermekeiket – emelte ki Varga Sz. Gábor. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!