Hírek

2014.12.15. 14:34

Húsz éve meghatározóan Magyarországon (x)

2014 egy rendkívül sikeres év volt a Flextronics magyarországi történetében. Ezen időszak alatt több új megrendelővel és új szolgáltatásokkal, egyebek mellett fémmegmunkálással és logisztikai megoldásokkal bővült a cég portfóliója.

Ezzel párhuzamosan a zalaegerszegi, sárvári és tabi gyárat magában foglaló Nyugat Magyarországi Ipari Parkban több mint 1000 fővel 7000 főnél is többre emelkedett a munkavállalók száma, amit további létszámbővítés követhet az előttünk álló hónapokban. A részletekről Lang Jánost, a Flextronics Magyarország alelnökét kérdeztük.


Megkezdődött a fémmegmunkálási tevékenység a Flextronics zalaegerszegi gyáregységében

- Az utóbbi hónapokban új munkahelyek létesítéséről szóló információk láttak napvilágot. Minek köszönhető a bővülés?

- Az elmúlt két évben kibővítettük és megerősítettük szolgáltatási portfóliónkat, amelybe a tervezéstől a gyártáson át a szállítmányozásig ma már minden beletartozik. Mostanra több megrendelőt bevonva szerteágazó gyártási szolgáltatást hoztunk létre Magyarországon, ami újdonságként magában foglalja például a nagy hozzáadott értéket képviselő fémmegmunkálást és logisztikai szolgáltatásaink körét is, melyet informatikai megoldásainkkal jelentősen automatizáltuk. Erőteljesen fejlődik a műanyagipari üzletágunk, és a folyamatok hatékonyabbá tétele érdekében saját automatizálási szervezetünkön keresztül gépeket is gyártunk. Próbálunk sok lábon állni, és a korábbinál jóval hosszabb életciklusú termékekre összpontosítani. Egy év alatt több mint öt új vevővel bővültünk, ezek mindegyike Európából és Amerikából való, s különböző szegmenseket képvisel. Szolgáltatásaink révén korábbi ügyfeleink is erősödtek és tovább növekedtek. Egyedi megoldásainkat vevőink és a szakma is díjazta, világ és európai szinten is, legyen szó akár gyártási, akár logisztikai képességeinkről, amelyekre személyesen is nagyon büszke vagyok. Ilyen például a nemrég átvett Európai Logisztikai Kiválósági Díj.

A folyamatosan fejlődő logisztikai szolgáltatások jelentős értéket képviselnek a meglévő és az új vevők számára

- A zalaegerszegi, sárvári és tabi gyáregységek összevonásával nemrégiben létrehozták a Nyugat Magyarországi Ipari Parkot. Mi volt ennek a célja? Mi a munkamegosztás az egyes városok között?

- A három telephellyel rendelkező Nyugat Magyarorszái Ipari Park - amely a legnagyobb a Flextronics európai gyártásában - azonos vezetés alatt egy egységként egy irányba halad. Ezen gyárak erősítik egymást miközben különböző üzleti szegmenseket szolgálnak ki komplex megoldásokkal. A Magyarországon megvalósított működési modell rendkívül különleges, ami Zalaegerszegen magában foglalja az elektronikai gyártást, a hozzá kapcsolódó technológiai központtal, amelyben megtalálható a teszterfejlesztés, a prototípusgyártás és a különböző mérések elvégzésére alkalmas laboratórium is. Kollégáink olyan újításokon dolgoznak, amelyekkel még több értéket tudunk teremteni megrendelőink számára. Ezek a feladatok, a termékeinkre, gyártásunkra jellemző egyediség és sokszínűség, úgy gondolom, sok friss diplomás és  tapasztalt kolléga számára kínál új lehetőséget. Aktuális negyedévünkben indítottuk el fémmegmunkálásunkat  ami része a hosszú távú stratégiánknak. Erre a területre több mint 100 dolgozót veszünk fel. Zalaegerszegen alakítottuk ki továbbá logisztikai üzletágunkat is. Sárvár a műanyagipari gyártás (fröccsöntés, lakkozás, festés) központja, ahonnan összeszerelés után közvetlenül a vevőkhöz juttatjuk a termékeket. Tab rendkívül szerteágazó, nagyon érdekes és változékony portfólióval rendelkezik, ottani egységünkben a háztartási gépeken és ipari elektronikai eszközökön át a fogyasztásmérőkön és speciális mobiltelefonon keresztül a biometrikus azonosító eszközökig sok egyéb terméket gyártunk. A vevők zöme jellemzően európai, de a világ minden kontinensén jelen vannak Magyarországon gyártott termékeink.

Lang János, a Flextronics magyarországi alelnöke a megújult épület bejáratánál

- Hol tart most a létszámbővítési folyamat?

- Egy év alatt a három gyártóbázisunkon több mint ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma, így jelenleg több mint hétezren dolgoznak vállalatunknál. Üzletfejlesztési tevékenységeinkre építve jövőre újabb létszámbővülést prognosztizálunk, azonban hangsúlyozni szeretném, hogy elsődleges célunk működési kiválóságunk fenntartása, amely biztos alapot nyújt, hogy a jövőben is mi legyünk vevőink, partnereink elsődleges választása.

- Milyen végzettségű munkaerőt keresnek?

- Az új termékpaletta megjelenésével párhuzamosan átalakult a dolgozóink végzettség szerinti összetétele is.  Nagyobb komplexitású, magasabb hozzáadott értéket teremtő tevékenységeinkhez nagyobb arányban keresünk szakmunkásokat, technikusokat és diplomás végzettségű kollégákat is. Komoly igény mutatkozik mérnökökre, logisztikusokra, de ugyanúgy fizikai munkavállalókra is, akik kezelik gépeinket, nyersanyagmozgatással foglalkoznak és a minőségbiztosítás területén dolgoznak.

- Mit kínálnak a meglévő és leendő munkavállalóknak?

- Egy teljesen egyedi világ, amiben mi tevékenykedünk. Szolgáltató cégként a terméktervezés, -gyártás és a logisztikai területén több mint 70 vevőt szolgálunk ki és több tízezer terméket gyártunk nap mint nap. Ez a szerteágazó tevékenység pedig óriási lehetőségeket rejt magában mindenki számára. Mivel majdnem minden európai autógyártó ott van a megrendelőink között, így aktívak vagyunk az autóiparban, továbbá az ipari elektronikában, a fémmegmunkálásban, a fröccsöntésben, a festésben, a számítástechnikai és háztartási eszközök gyártásában, a különböző infrastrukturális rendszerek előállításában és az információtechnológiai fejlesztésekben. A Flextronics tőzsdén jegyzett, stabil alapokon álló nemzetközi vállalat 26 milliárd dolláros árbevétellel, 4 kontinensen, 30 országban 200 ezer munkavállalóval, ami nemzetközi karrierlehetőséget is biztosít a tehetséges kollégák számára.

- A Flextronics fontos szerepet vállal a képzésben is.

- Cégünk volt talán az egyik legerősebb katalizátora annak, hogy a régió  felsőoktatásában elinduljon a mechatronikai képzés, erre ugyanis óriási igény van. Ahhoz, hogy mi sikeresek legyünk, erős felsőoktatás szükséges, ezért a további fejlesztési elképzeléseket is maximálisan támogatjuk, amiknek meg kell valósulniuk. Ami pedig a szakképzést illeti: az országban elsőként saját elektronikai és műanyag megmunkálási tanműhely-programot hoztunk létre, ahol gyakorlati tudást szerezhetnek a tanulók, így biztosítva az utánpótlást. A képzéshez közvetve kapcsolódóan szeretném megemlíteni folyamatosan megújuló, világszínvonalú technológiánkat, amelynek megismerésén keresztül biztosítunk fejlődési lehetőséget leendő és meglevő munkatársaink számára.

- A Flextronics több gyára idén ünnepli 20. születésnapját. Hogyan tekintenek a jövőbe?

- Exportbevételünket és dolgozóink számát tekintve az egyik legnagyobb vállalat vagyunk az országban. Öt telephelyen működünk, egy csapat vagyunk, és egy célért dolgozunk: felépíteni egy folyamatosan fejlődő üzletet, amiben a lehető legjobbat nyújtjuk vevőinknek és munkavállalóinknak. Régióbeli szerepünk azonban nemcsak jelentős létszámunk és magas árbevételünk miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert rengeteg hazai beszállítóval dolgozunk együtt. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható növekedés mellett. Gyáraink komoly kihasználtsággal működnek és úgy gondoljuk, hogy 2015 nagyon fontos év lesz az életünkben, hogy további új sikereket éljünk át és osszunk meg mind jelenlegi, mind jövőbeli kollégáinkkal. Köszönöm dolgozóinknak, hogy hozzájárultak az elmúlt 20 év sikerességéhez és arra kérem őket, építsük együtt a jövőt is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!