Hírek

2014.11.25. 16:35

Kevés a véradó - Vészesen apadnak a tartalékok

Zalaegerszeg - Drámaian csökken a véradók száma. Míg a korábbi véradó hetek első napján 100-120 donor jelentkezett, addig idén mindössze 24.

Magyar Hajnalka

 

Egy a leghűségesebbek közül: Dolgos Péter 140-szeres véradó tegnap is segítő kezet nyújtott (Fotó: Katona Tibor)

Hétfőtől tartja idei véradó hetét a Magyar Vöröskereszt Zalaegerszeg Városi Szervezete a vérellátó szolgálat Zárda utcai épületében. Mint dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala megyei igazgatója és Benkő Lászlóné, a területi szervezet vezetője elmondja, a november 27-ei véradók napja alkalmából megszervezett akció eredménye eddig elmarad a várakozásoktól. A korábbi évek véradó hetein több százan siettek segíteni, most azonban az első két nap mérlege a félszázat sem éri el. Az egerszegi szervezet biztosítja a Zala Megyei Kórház vérszükségletét, így a segítők távolmaradása akár az aktuális műtétek elvégzését is veszélyeztetheti. Az egészségügy természetesen rendelkezik biztonsági vértartalékokkal, ám a készlet apad.

Hogy mi állhat az aktivitás csökkenése mögött? A szakemberek az okok között említik az állandó véradók leterheltségét, a legaktívabb, 25 - 45 éves korosztály elvándorlását, s az egészségi állapot általános romlását.

- Már év közben érzékeltük a csökkenést, amiben az is szerepet játszhat, hogy nem érjük el a külföldön dolgozó véradókat - véli dr. Baracskai Józsefné. - A közösségi oldalon is próbálkoztunk szervezéssel, de nem koronázta átütő sikert. Sok nagyon lelkes, 50-60-szoros véradónk van, de az idő nem áll meg felettük, hosszú távon sajnos nem számíthatunk rájuk. E másokat segítő jóérzésű embereket arra kérnénk, ha ők kiöregszenek a véradó korból, vagy egészségi állapotuk megromlik, próbáljanak a családjukból, a baráti körülből állítani maguk helyett újakat, adják tovább a stafétát. Tapasztaljuk, a szervezés egyre nehézkesebb, korábbi jó szövetségeseink kikopnak mellőlünk, s nem lépnek helyükbe újak. Hálás köszönet azoknak a cégeknek, amelyek a virsli, a zsemle és a sör biztosításával most mellénk álltak, de a véradó mozgalom megnyugtató jövőjét csak jogszabályi változás, több támogatás és sok-sok önkéntes garantálhatná.

Még várják a véradókat, szerdán 8-tól 15, csütörtökön 8-tól 18 óráig

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!