Hírek

2014.11.13. 16:04

A magyar kultúrával ismerkedik a török tinédzser

Lila, sapka, sál, kabát, csizma, kazán és alma. Mi a közös az alábbi szavakban? A megfejtés egyszerű: török nyelven éppen ugyanazt a jelentik, mint magyarul. Ez is azt mutatja, hogy a 150 éves török hódoltság nem tűnt el nyom nélkül.

Benedek Bálint

A két nép közötti speciális hasonlóságra a Batthyány Lajos Gimnázium új cserediákja, a 17 éves Ece Tologlu világított rá, aki egy nemzetközi cserediák program (AFS) keretében július közepéig élvezi a kanizsaiak vendégszeretetét.

A Buda várának 1541. augusztus 29-én történt elfoglalásával kezdődött és több, mint 150 éven át tartott a török hódoltság Magyarország területén. Külön erről az időszakról nem tanulnak a török középiskolások, pusztán a saját történelmükről, a szultán kiváló eredményeit előtérbe helyezve, s persze a világháborúk hatásait vették eddig górcső alá. Ece Tologlu még augusztusban a nyüzsgő, 13 millió lakosú Isztambulból érkezett. Törökország legnagyobb városa a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják.

A 17 éves török Ece Tologlut Balogh László igazgató tiszteletbeli batthyánys diákká fogadta. Fotó: Szakony Attila

A fiatal lány az AFS nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet jóvoltából tölthet el egy évet az országban. A cserediák program interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Az AFS lehetővé teszi, hogy olyan felelősségteljes tagjai legyenek egy sokszínű világnak, akik a békéért és megértésért dolgoznak. Hisznek minden ember értékében, méltóságában, függetlenül annak nemzetiségétől és kultúrájától. Támogatják az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását. A világ egyik talán legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezetét nemzetközi elismerés övezi, 1989-ben elnyerte a Special Mention kitüntetést az Egyesült Nemzetek Szervezetétől a világ fiataljaiért végzett munka elismeréseképpen.

- Mivel pszichológiai pályára készülök, küldetésemnek érzem, hogy más nemzetek kultúráját is megismerhessem az AFS kiváló kiugrási lehetőséget biztosított – mesélte Ece Tologlu. – Olaszország, Németország, Lengyelország és Dánia mellett Magyarországra is beadtam a jelentkezésemet. A szüleim nem is tudtak a tervemről, így amikor elárultam, hogy Nagykanizsára utazom szinte sokkot kaptak, de mivel rendkívül nyitottak a világra, biztattak.

Ece hozzáfűzte: kezdetben honvágya volt, ám ennek leküzdésében a szállásadó, Németh család valamint a gimnázium tanulói és pedagógusai egyaránt a segítségére voltak. Magyarország számára Európa közepe, ahonnan számos másik ország könnyedén elérhető, így örül, hogy végül Kanizsát választotta.

- Óvodásként kezdtem angol nyelvet tanulni, ezért már társalgási szinten beszélem, a német még nem megy olyan jól, de a Batthyány-gimnáziumban lehetőségem lesz csiszolni rajta – tette hozzá a fiatal lány. – Ezen kívül biológiát, kémiát és ének-zenét szeretnék tanulni, utóbbiból is a jazz muzsika áll közel a szívemhez. Otthon a bátyám profi zenész, s talán tőle ered a stílus iránti rajongás. Szeretek énekelni, s szerencsére a zeneiskolában foglalkoznak a hangommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!