Hírek

2014.10.09. 16:20

A zalaiaknak több mint 18 millió forintos támogatás jutott

Nagykanizsa - Zalából 26 önkéntes tűzoltó egyesület részesült anyagi, illetve tárgyi támogatásban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség idei évi pályázatán.

Pásztor András

Az országos pályázati keretből 260 millió forint állt rendelkezésre, így az egyesületek több címen üzemanyag költség, közüzemi díjak, gépjármű felelősségbiztosítás, hagyományőrzéssel kapcsolatos költség, tűzoltó eszközök, alkatrészek igényelhettek támogatást.

- A pályázaton azok az egyesületek vehettek részt, melyek együttműködési megállapodást kötöttek a hivatásos tűzoltósággal - mondta Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki hozzátette: ilyen szervezetből 26 található a megyében és a pályázat során mindenki részesült támogatásban, sőt a hivatásos tűzoltóság működési területéhez tartozó somogyi, vasi és veszprémi egyesületek is a zalai keretből nyertek támogatást. Az új eszközök és az anyagi támogatás azért is fontos, mert az önkéntes tűzoltó egyesületek amellett, hogy egy település közösségépítő szerepét is betöltik, erősítik az öngondoskodás képességét is. Ráadásul ezek az önkéntesek nem csak saját településeiket védik, de ha szükséges, akkor megyei szinten is lehet számítani a tagságra, ezt legutóbb az árvízi védekezés során be is bizonyították.

A Balatonmagyaródi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Magyar Zoltán éppen egy motoros láncfűrészt vesz át (Fotó: Szakony Attila)

A zalai önkéntes tűzoltó egyesületek egyébként több mint 18 millió forint értékben nyertek támogatást. A civil szervezetek képviselői tegnap Egerszegen, Kanizsán, Keszthelyen vehették át a technikai eszközöket, melyek közt éppúgy volt bevetési védőruha, mint motoros láncfűrész vagy egyéb híradástechnikai eszközök.

- Nagy szükség volt ezekre az eszközökre, hiszen önerőből nem tudtuk volna beszerezni a mentéshez, oltáshoz elengedhetetlen felszereléseket - mondta az átadást követően Magyar Zoltán, a Balatonmagyaródi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. Ezúttal egy motoros láncfűrészt, két darab mászóövet, valamint két darab bevetési védőruhát kaptunk, aminek hasznát is vesszük. Legutóbb egyébként alig egy hónapja kellett vonulnunk, a településen kigyulladt egy istálló és egy pajta. Szerencsére mire a karosi hivatásos tűzoltók kiérkeztek, sikerült megfékeznünk a lángokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!