Hírek

2014.09.24. 14:21

Együttműködési megállapodást kötött egymással Dobronak és Rédics

Testvér-települési kapcsolat kialakítása céljából együttműködési megállapodást kötött egymással a muravidéki Dobronak és a határ menti Rédics önkormányzata.

Gyuricza Ferenc

A dokumentumok ünnepélyes aláírására szerda délelőtt került sor a szlovéniai településen. Marjan Kardinak, a házigazda település polgármestere kiemelte: Dobronakon 16 esztendeje alakult önálló önkormányzat, a községnek azóta állandó kapcsolata van Rédiccsel, ezért is értelemszerű, hogy a partneri viszonyt hivatalossá tegyék.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az együttműködési megállapodás megkötését kezdeményező Tóth Lajos rédicsi polgármester is úgy fogalmazott: nem új keletű kapcsolatfelvételről van szó, hanem az eddigi partnerség megerősítéséről. A megállapodástól azt is várják, hogy a hivatalos kapcsolatok mellett a civil szervezetek, valamint a lakosság szintjén ugyancsak előremozdulás következzen be. Erre egyebek mellett a szerződés tartalma is irányul, mivel kiemelt célként szerepel benne egymás kultúrájának megismerése, továbbá a lakosság közötti barátság elmélyítése is.

A megállapodás aláírását a Lendván székelő magyar konzulátus vezetője, Márky Zoltán is méltatta, ő többek közt úgy fogalmazott: ilyen és ehhez hasonló együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a fizikai korlátok lebontásán túl a bennünk lévő határok szintén oldódjanak, mert bár mindkét ország tagja az Európai Uniónak, ám azok még mindig ott találhatóak az emberek érzelmeiben és gondolkodásában.

Ezek is érdekelhetik