Hírek

2014.09.20. 10:31

Duális képzőközpont jön létre

Zalaegerszeg – Zalaegerszegen jön létre az első duális képző- és innovációs központ, jelentette be szombaton dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a városházán.

Szabó Judit

A Zalaegerszegen 2012-ben indult duális mérnökképzés erősítése lesz a feladata annak a képzőközpontnak, amelynek létrehozását ma jelentették be. A duális képzés az alapképzés speciális, gyakorlatorientált formája, amely a teljes képzési idő átlagában 50 százaléknyi gyakorlati oktatást biztosít a hallgatók számára. Zalaegerszegen a mechatronikai Bsc mérnökképzésben már a harmadik duális csoport indult idén ősszel, s összesen több mint 30 hallgató és közel 20 vállalkozás vesz részt benne. Az önkormányzat jelentős összegekkel támogatja a mérnökképzést, mondta Balaicz Zoltán alpolgármester, kiemelve, hogy a végzett mérnököket azonnal felszívják a vállalatok.Dr. Palkovics László államtitkár elmondta, hogy a kormány a felsőoktatási törvény módosításában megteremtette a duális képzés jogi környezetét.

Fotó: Pezzetta Umberto

A speciális oktatási módszer több területen alkalmazható, Zalaegerszegen a mérnökképzés mellett megjelent idén a gazdasági felsőoktatásban is.Gyutai Csaba polgármester közölte, hogy az új képzőközpontot a volt Petőfi laktanya, a jelenlegi kampusz területén alakítják ki abban az állami tulajdonú ingatlanban, amelynek a kezelői jogát megkapta az önkormányzat. Hamarosan elkezdődik a jelenleg nem teljesen kihasznált, egy mechatronikai labornak otthont adó épület átépítése. A meglévő hallgatói műhelyt továbbfejlesztik, gyakorlati és vállalati oktatótermeket hoznak létre, vállalati információs pontokat, valamint tereket a kutatás számára, hiszen a központ ez utóbbi tevékenység erősítését is célul tűzte ki.

Ezzel összefüggésben az államtitkár közölte: vállalati innovációra évente 200 milliárd forintnyi támogatási forrás jelenik meg a mostani európai uniós finanszírozási ciklusban, s ez óriási összeg ahhoz képest, hogy a hazai vállalkozások jelenleg összesen 150 milliárd forintot fordítanak kutatás-fejlesztésre. A képzőközpontot a struktúráját kidolgozó Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány (ZFOK) és a Pannon Fejlesztési Alapítvány fogja működtetni. Nagy András, a ZFOK kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón úgy értékelte: ezzel a projekttel Zalaegerszeg ismét példamutató új utat jár.

Ezek is érdekelhetik