Hírek

2014.08.26. 15:22

Honfitársaink emlékére - Zalában a tizenkettedik zsidó temetőt újították fel 2006 óta

Búcsúszentlászló - Az országban egyedülálló az összefogás, amellyel a Zala megyében található zsidó temetők felújítását az elmúlt években végrehajtották. A 2006-ban kezdődött munka eredményeként kedden a tizenkettediket avatták fel.

Arany Gábor

Koszorúzás az emlékhelynél: Siklósi Vilmos, dr. Kunos Péter, Preisz József és Árvai József(b-j). Fotó: Pezzetta Umberto

Búcsúszentlászló polgármestere, Molnár Gyula elmondta, a településen jelentősebb zsidó közösség élt, amely 1828-ban már zsinagógát tartott fenn a jelenlegi faluház helyén, ahol az iskolájuk is működött és a tanítójuk lakott. Létszámuk 1851-ben elérte a 68 főt, majd fogyatkozásnak indultak. A temetőjüket már az 1930-as évek végétől nem is használták. A holokausztban az összes búcsúszentlászlói zsidó elpusztult, tizennyolcan voltak. Értük is mondott a Szentföld felé fordulva imádságot, kádist a felújított temető avatásakor Goldschmied István, az EMIH keszthelyi hitközség elnöke.

Zala megyében 39 zsidó temetőről tudnak, ebből a három városi – Keszthely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa – rendezett volt. A nyolcadik éve tartó programban tizenkettőt újítottak fel, és az év végéig további négyre kerül sor. Tornyiszentmiklós, Pethőhenye, Gelse és Zalabaksa. Mindehhez a megyei önkormányzat több millió forintos anyagi segítségét is megkapták. Idén például a Civil Alap pályázati támogatásból ötmillió forintot adott a megyei önkormányzat, kétmilliót a Mazsihisz. Ebből az összegből a felújítások közel hatmillió forintos költségein túl még fotóalbum kiadására is fordítanak. A kötetben Zóka Gyula fotóművész képei azt mutatják be, milyenek voltak a sírkertek felújítás előtt, s lettek azt követően. Minderről érdeklődésünkre Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi hitközség elnöke beszélt.

– Jó úton járunk ahhoz, hogy a megyében fellelhető összes zsidó temetőt felújítsuk – fogalmazott Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke kedden az ünnepségen. – Ezekkel sok helyen évtizedekig nem foglalkoztak, és ezt a feladatot azért is kellett magunkra vállalni, mert sok településen megszűntek a zsidó közösségek. A program folytatódik és mindig lesz annyi pénz, hogy évente néhány sírkertet rendbetegyünk, hiszen még húsz temető vár felújításra. Ezzel is emléket állítunk honfitársainknak – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke.

 

A búcsúszentlászlói temető rendbetételén egy zalaszentgróti kft. munkálkodott, és ebben segítségükre voltak a zalaegerszegi büntetésvégrehajtási intézet fogvatartottai is. A területet kitakarították, rendezték, bekerítették, a mintegy harminc síremléket felállították, némelyiket a földből emelték ki. Emlékezőhelyet építettek, ahol az ünnepség résztvevői zsidó szokásnak megfelelően elhelyeztek egy-egy kavicsot, majd pedig a koszorúikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!