Hírek

2014.07.27. 14:05

Egységes rendszer, ősztől éles

Ősztől várhatóan már éles üzemben fog működni az egységes segélyhívó rendszer. Ennek két diszpécserközpontját Miskolcon és Szombathelyen alakították ki. Ide fut be minden 112-es, illetve 107-es hívás az országból.

Arany Gábor

Magyarországon 2010-ben született döntés a segélyhívások egységes kezeléséről. Ennek keretében Miskolcon és Szombathelyen elkészültek azok a hívásfogadó központok, melyek tehermentesítik majd a megyei tevékenység-irányítókat azzal, hogy csak olyan eseményeket adnak át, amelyek ténylegesen beavatkozást, intézkedést igényelnek.

A diszpécserek az esemény közelében lévő egységet értesítik. Fotó: archív

Az egységes segélyhívó rendszer kiépítése és bevezetése összesen 6 milliárd forint uniós és 1,4 milliárd forint hazai támogatásból valósul meg. A hívásfogadó központokban helyszínenként 425 szakképzett, több nyelven beszélő operátor irányítja a segítségnyújtást. Ők fogadják jelenleg a 107-es rendőrségi és a 112-es egységes európai segélyhívó számra érkező bejelentéseket. Szeptemberben pedig a 104-es és a 105-ös segélyívókat is csatlakoztatják a megújult rendszerhez, várhatóan ezt követően élesítik a hálózatot. A beérkező hívást térképen, automatikus helymeghatározással beazonosítják, rögzítik a hívó adatait és az eseményre vonatkozó információkat. Az operátorok ezt követően döntenek arról, melyik megye tevékenység-irányítási központját értesítik. Az adatok az éppen szabad tevékenység-irányító diszpécserhez kerülnek, aki az esemény közelében rendelkezésre álló járműveket a szóban forgó helyszínre irányítja. A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az ORFK adatbázist ad közre a szolgálatot teljesítő körzeti megbízottakról, amit bárki elérhet az interneten. A KMB-s hálózat a három és fél ezer fős állományával az egész országot lefedi.

Az egységes segélyhívó rendszer sajtószolgálata szerint az indulás óta naponta országosan 16-18 ezer hívás érkezik a 112-es és 107-es számra. Az elmúlt időszakban hívásvesztés nem volt, minden bejelentés esetében megtörtént a szükséges intézkedés. A rosszindulatú hívások aránya évek óta 70 százalék körül mozog, ez az adat a segélyhívó rendszer bevezetése után sem változott. A segélyhívó indokolatlan igénybevétele szabálysértési eljárást von maga után, az elkövetőre akár 150 ezer forintos pénzbüntetés is kiszabható.

Címkék#107#112

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!