Hírek

2014.07.18. 14:39

Biztos, hogy nem viperákat találtak Oltárcon

Oltárc – A térségben élő szakember szerint a településen szinte biztosan a siklók különféle fajtái okoznak riadalmat.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról korábban írtunk, a dél-zalai kistelepülés több lakója is azt panaszolja, hogy a gazos, gondozatlan területek miatt elszaporodtak a kígyók a faluban, amelyek már a lakásokba is bepofátlankodnak.

Mint azt Hopp Tamástól, a térséget jól ismerő erdész-vadász szakembertől megtudtuk: véleménye szerint az Oltárcon, illetve a környéken felbukkanó kígyók 98 százaléka teljesen ártalmatlan sikló – ami persze, nem vigasz senkinek, hiszen az emberek többségéből félelmet és/vagy undort vált ki, ha kígyóval találkozik. Mint mesélte, egyszer egy kutató a somogyi viperákat kutatta ezen a vidéken, s ő azt mondta, hogy a faj néhány példánya előfordul itt is, de nem számottevő mennyiségben. Kérdésünkre, hogy vajon az utóbbi időben valóban nőtt-e a kígyók száma, azt válaszolta: egzakt adatai nincsenek, de az lehet valamiféle mérőszám, hogy míg ő maga hosszú ideig egyetlen elgázolt kígyóval sem találkozott az utakon, az utóbbi 3 évben 5-öt is látott.

Lukács József,  Oltárc polgármestere érdeklődésünkre elmondta: véleménye szerint ha az összes gazos területet lekaszálnák, a környező erdőből akkor is feljönnének a házakhoz a kígyók, a nádassal pedig nem tudnak mit kezdeni és a falun keresztül futó patakkal sem, mely szintén kedvező élőhely a vízi siklók számára. Hozzáfűzte, a magántulajdonú ingatlanok pedig azért gondozatlanok, mert a tulajdonosok többsége elköltözött a településről, adott esetben a fővárosba, ahonnét lehet, hogy évente egyszer jönnek csak haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!