Hírek

2014.05.13. 16:48

Zalai- és vasi hívek zarándokoltak Máriacellbe

Jó pásztor ünnepe előtt zarándokok indultak Zalaegerszegről – akikhez később csatlakoztak a vasvári hívek is –, a máriacelli Szűzanyához.

Horváth László

A katolikus hívek, május hónapot Jézus anyjának, Máriának szentelik, ezért van az, hogy aki teheti e hónapban több Mária-kegyhelyet keres fel. Május első napján a Szombathelyi egyházmegyei zarándoklat a Zala megyei Pusztacsatárra invitálta a vasi- és zalai híveket, ahol majd háromezren vettek részt a szentmisén.

A sziklahasadéknál is jártak a zarándokok

1157december 21-én este érkezett meg a környékre egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből az ottani apát megbízására, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Magnus magával hozta fából faragott kedves Mária-szobrát is. Ám az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, amelytől nem tudott tovább menni. A szerzetes a Szűzanyához fordult segítségért, imája meghallgatásra talált, a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta az útját. Megérkezvén a szobrot egy farönkre tette és kis fakápolnát épített köré („Maria in der Zelle”), amely hamarosan a vidék hitéletének központjává vált. Zarándokok már a 12. századtól érkeztek Mariacellbe, de a létszámuk az 1330-as évektől nőtt meg. A hely népszerűsége egészen II. József zarándoklatokat megtiltó rendeletéig növekedett és a tiltás feloldása után újra töretlenül nőtt egészen napjainkig.

A Szent Mihály kápolnában tartott misét Óra Krisztián káplán

A busznyi zarándok először a vízesést kereste fel, ahol a legendárium szerint a szikla meghasadt, majd a Szent Mihály kápolnában Óra Krisztián zalaegerszegi káplán úr mutatta be a szentmisét. Homiliájában biztatott mindenkit arra, hogy kérje a Szűzanya közbenjárást, hogy fohásza meghallgatásra találjon égi atyjánál.

A kincstár-oltár a "bazilika tetején" látható (Fotók: a szerző)

A fertályórányi szabadprogram után keresztutat jártak a zalai- és vasi zarándokok; hazafelé betértek a Neuberg an der Murz-i, ciszterci apátsági-templomba, amelyet Habsburg Ottó herceg Friedrich nevű fiának születésekor alapított, 1327-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!