Hírek

2014.05.12. 19:01

Nincs más vágya: újra látni a családját

Zalakomár - Súlyos szembetegségben, úgynevezett makuladegenerációban szenved Baranyai Zoltánné, akinek látása a minimálisra csökkent.

Horváth-Balogh Attila

Németországban gyártanak olyan szemüveget, ami ha kis mértékben is, de talán újra visszaadná számára a látás örömét. Maga az eljárás igen költséges és az odautazás, illetve az ottlét sem kevés pénzbe kerül, ezért gyűjtés indult annak érdekében, hogy finanszírozni tudják a gyógyászati segédeszköz elkészíttetését.

A maculának vagy sárgafoltnak hívott ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éleslátásért és ez biztosítja olvasóképességünket is. A degeneráció az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.

Utóbbi körbe tartoznak a különféle látásjavító vitaminok, injekciókúrák, lézeres beavatkozások, műtétek, illetve az olyan látásjavító eszközök, mint a távcsőszemüveg.

- Huszonöt éve szenvedek ebben a betegségben, az éleslátás-központ mindkét szememben elsorvadt - hallottuk Baranyai Zoltánnétól. Egyik napról a másikra alakult ki, amikor a nagyobbik fiamat szültem. De egészen a közelmúltig valamit láttam, csak tavaly áprilisban vesztettem el a szemem világát szinte teljesen. Most már mindössze foltokat látok és inkább hang alapján tájékozódom.

Baranyainé azt mondja, a szemüveg az utolsó esély a számára(Fotó: Szakony Attila)

Baranyainé azt mondja: habár maga a betegség gyógyíthatatlan, létezik olyan szemüveg, ami kicsit korrigálhatja a látást. Számára kedvező megoldást csak Németországban talált, ahol egy orvoscsoport 50 éve ezt a betegséget kutatja. A teljes költség (a szemüveg, az oda- és visszautazás, illetve az ott tartózkodás költsége) azonban 1,2 millió forint körüli összeget tesz ki.

- Boldog lennék, ha kaphatnék egy ilyet, amivel már nem kellene szinte beleállnom a tévébe, s újra olvashatnék, látnék valamit a gyerekeimből és a férjemből. Felhívtuk a németországi klinikát és 19-ére kaptunk időpontot vizsgálatra. Egyelőre azonban csak 150 ezer forintunk van, a többit ismerősöktől, barátoktól, vállalkozóktól próbáljuk előteremteni.

Az asszony hozzáfűzte, most szerdán 18.30-kor egy jótékonysági koncertre is sor kerül a javára a kultúrházban, ahol helyi művészeti csoportok lépnek fel.

Dr. Szalczer Lajos, a Zala Megyei Kórház szemészeti osztályának vezető főorvosa érdeklődésünkre elmondta: amennyiben a szemüveg a látott képet annyira fel tudja nagyítani, hogy az "túlnő" a sérült területen, akár még láthat is újra az asszony. Ám arra is figyelmeztetett: fennáll a veszély, hogy a látóidegsejtek pusztulása folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!