Hírek

2014.05.02. 16:50

Felidézték a török időket

Zalatárnok - A falu közepén levő Bárczay parkban péntekre a török sátrat vert és kitűzte a félholdas zászlót. A lakosság ágyúdörgésre ébredt, a fosztogató oszmánok lányokat raboltak.

Hajdu Péter

Négy-ötszáz éve akár a valóságban is megtörténhetett volna a fent leírt esemény, pénteken azonban csak szórakoztatásként, vagy inkább ismeretterjesztő jelleggel kelt életre a XVI. századi magyarországi török világ, az Oroklán Lovas Egyesület által megszervezett történelmi játékok idei epizódjaként.

- Egyesületünk hatodik alkalommal rendezte meg a történelmi játékokat, amelyeknek a korábbi részében felidéztük már az ókort, középkort is. Ez alkalommal a török hódoltság idejét szeretnénk bemutatni, amiben partnerre találtunk a tatai Gölbasi Vitézei Egyesületben, akik eljöttek hozzánk bemutatókat tartani - mondta Vajminé Simon Annamária, a szervező egyesület vezetője.

Reggel felállították a XVI. századi török tábort, és valóban egy kis mozsárágyú lövésével vette kezdetét a program. Az elrabolt fiatalok különböző feladatok megoldása után szabadulhattak ki. A nap folyamán az érdeklődők megnézhették a török kori vezéri és katonai sátrat, a korabeli eszközöket és viseletet, a fegyvereket, továbbá megkóstolhatták a török kávét, aminek bemutatták az elkészítési módját is.

Ottjártunkkor éppen ebédelt az árnyas fák alatt a török orda, ami tízegynéhány fős katonai alakulatot jelent. Ezt már Bálint Csabától, azaz Oglu Gölbasi pasától tudtuk meg, a tatai török katonai hagyományőrzők vezetőjétől.

- Elhoztuk a XVI. századi török katonák majdnem minden kellékét, amit a hadsereg vonulásakor cipeltek. Amin most ülünk, egy török útiláda, amit úgy hívtak, hogy szepetk. Talán ismerős Pókaszepetk nevéből. Igyekszünk bemutatni, hogy abban a korban milyen fegyvereket használtak, mit jelentettek a zászlók, mik voltak a szimbólumaik. Az eszközeinket egyébként magunk készítjük a kézműves barátaink segítségével. Történészek is vannak a csapatban, és múzeumoktól is kapunk segítséget ahhoz, hogy érdekes történelmi időutazásokra hívjuk a közönséget - mondta el Bálint Csaba, valamint azt is, hogy az 54 fős egyesületből 18-an jöttek el Zalatárnokra.

Egy kémet fogtak el a janicsárok, és a vezér Oglu Gölbasi pasa, Bálint Csaba (középen) lábai elé vetették, hogy ítélkezzék felette (Fotó: Katona Tibor)

Elsősorban a fiatalok érdeklődtek a megszállóktól , volt, aki kipróbálta a rendkívül nagyot durranó, hosszúcsövű török puskát, a tüfenket, a négyszáz éves minta után készített szablya formájú kilidzset, s aki igazi török kávét kért, persze csak a felnőttek, annak az egyesületben Ezra néven közreműködő Edelmayer Erika leemelte a tűzről a dzsezvát, és töltött egy csészével.

Milyen is a török kávé?

Nyílt tűz fölé vastepsit tettek, amiben homokot forrósítottak. Abba helyezték a vízzel telt nyeles kiöntőket, a dzsezvákat. A víz felforrása után púder finomságúra őrölt kávét forráztak, majd a tűzre téve háromszor felforralták, amíg elfőtte a habját. Fahéjjal és kardamommal ízesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!