Hírek

2014.05.01. 17:05

Munka, jog, vurstli

Megyei körkép – Kegyes volt az időjárás május elsején, kedvezett a majálisozóknak. A megye több településén színes programokkal kísérve tartottak majálisokat.

Hajdu Péter

Zalaegerszegen csütörtök délután kezdődött a hagyományos alsóerdei majális. A szokásnak megfelelően délután lezárták a Köztársaság úti torkolattól az erdő felé vezető útszakaszt a gépjármű forgalomtól. Bár az évtizedekkel ezelőtti majálisokhoz képest megrövidült az erdő szélén húzódó bazársor, és két óra felé még alig ültek fel néhányan az ifjúsági táborban, a majális központjában felállított nagy láncos körhintára, egy óra múlva változott a helyzet. A kirándulók tömegei sétáltak ki az erdőbe, s három óra után több ezren múlatták az időt a kellemes környezetben. A színpadon a Botfai Citerazenekar kezdte a műsort, de előttük sok kisgyermekes család örömére a közönséget is bevonó kutyabemutatóra került sor. A délutáni műsorban hét együttes, zenész fellépő szórakoztatta a majálisozókat.

Horváth Tamás és Kocsis Erzsébet unokáikat, Buczkó Sárát és Lilit hozták el csütörtökön délután az egerszegi alsóerdei majálisra lakóhelyükről, az ormándlaki hegyről. A gyerekek a kutyás programnak és a lufinak, a nagyszülők pedig az unokák örömének örültek, már megérte az út (Fotó: Katona Tibor)

 

Nagykanizsán délután két órától várta az érdeklődőket a majális a HSMK-nál. A rendezvényt az önkormányzat és a városban működő szakszervezetek közösen szervezték. A színes kulturális műsor mellett vurstli várta az érdeklődőket. Szakszervezeti oldalról senki nem mondott beszédet, a megírt szöveget a műsorközlő, Dobri Noémi olvasta fel. Ebben többek közt az állt, hogy az elmúlt 124 évben, mióta a munkásmozgalom ünnepe május elseje, mindig jelen volt a szakszervezetek mondandójában a jobb munka és a jobb élet iránti igény. Túl az országgyűlési választáson az érdekképviseletek abban reménykednek, hogy az ország végre kilábal a válságból és mindenki élete jobbá válhat.

A munkavállalók és a különböző társadalmi rétegek érdemi párbeszédet várnak végre a lassan felálló új kormánytól, hogy azok, akik építeni akarnak, elmondhassák javaslataikat a munkájuk és életük jobbá tételét eredményező intézkedések kapcsán. A magyar szakszervezeti mozgalom egységesen követeli a nemrég elfogadott Munka Törvénykönyve átfogó módosítását, abból a munkavállalókat egyoldalúan sújtó szabályok eltávolítását, újrafogalmazását hallottuk.

A majális kelléke a vattacukor, a kanizsai Novák Maja az utolsó falatokat sem bízza másra


Lentiben a városi művelődési központ szervezett majálist, amelynek keretében amatőr művészeti csoportok, illetve szólisták bemutatóit tekinthették meg az érdeklődők. A majális kiegészült kézműves foglalkozásokkal is, itt anyák napi ajándékokat készíthettek az érdeklődő gyermekek, de a rendezvénytéren további programok és élményelemek várták még a résztvevőket. Délután fél ötkor Fábián Éva műsora zárta a rendezvényt.

Gutorföldén az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ezúttal is egész napos programot szerveztek május elsejére. Ennek keretében egyebek mellett íjászat, lovaglás, pentaque, továbbá gyermekeknek rendezett játszóház is várta az érdeklődőket, majd Rosta Géza szórakoztatta zenés műsorral a legkisebbeket.


Lentiben a Németh Dávid által vezetett zumba csoport is a majális fellépői között volt

A programhoz kapcsolódva főzőversenyre is sor került, melynek keretében külön díjazták az egyéni indulókat és a csapatokat is. Előbbi kategóriában Simon-Tóth Dániel vörösboros borjúpörköltjét találta legjobbnak a zsűri, míg a csapatok versenyében a palóclevest készítő Gutorföldéért Egyesület nyert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!