Hírek

2014.05.12. 14:55

Oktatási alapismeretekből az ország legjobbjai között két deákos

Zalaegerszeg - Az első és az ötödik helyezést hozták el a deákos tanulók az oktatási alapismeretek országos versenyén.

Szabó Judit

Április elején Szolnokon rendezték meg a szakmai érettségi tantárgyak országos versenyében az oktatási alapismeretek döntőjét. A versenyt (amelyet a szakminisztérium írt ki és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szervezett) a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép és Szakiskola diákja, Nagy Adriána nyerte meg, a szintén deákos Wolford Georgina pedig ötödik helyezett lett.

Tóthné Kulcsár Ibolya

- A kétfordulós verseny első részét online bonyolították le az iskolákban, a középszintű érettségi követelményei szerint - tájékoztatott Tóthné Kulcsár Ibolya, az oktatási alapismeretek tanára. Az országos döntőbe a legjobb eredményt elért 30 tanulót hívták meg. Ott már az emelt szintű érettséginek megfelelő feladatokat kaptak a diákok.

A Deák-iskola pedagógusa hozzátette: az oktatási alapismereteket választók a középiskola utolsó két évében pedagógiát és pszichológiát tanulnak heti 3-3 órában, heti két órában pedig pedagógiai szakmai gyakorlaton vesznek részt. Oktatási alapismeretekhez kapcsolódó tárgyak (kommunikáció, önismeretet, egészségtan és környezetkultúra) ugyanakkor már a középiskola első éveiben szerepelnek az órarendben.

Nagy Adriána

Nagy Adriána többek között azért jelentkezett a szaktárgyi versenyre, mert úgy gondolta: érettségi előtt jó próbatétel lesz.

- Sokat tanultunk, a tanárnő rengeteg plusz feladatot adott a felkészüléshez. Az olyan témákat nagyon alaposan átnéztük, amelyek minden évben elő szoktak kerülni, mint például pszichológiából az agresszió és a félelem, vagy a kortársak hatása a gyerekekre - mondta Adriána.

Wolford Georgina

Wolford Georgina az ötödik helyen végzett.

- Úgy érzem, hogy nagyon jó alapokat kaptam az iskolában, ezért is jelentkeztem a versenyre. Az oktatási alapismereteken belül én is a pszichológiát kedvelem jobban, kriminálpszichológus szeretnék lenni. Gondolkodtam azon, hogy rendészeti vonalon tanulok tovább, de erről le kellett mondanom, mert alapkövetelmény a minimum 165 centiméteres magasság, amit nem érek el.

Beadta a jelentkezését az ELTE-re, de előbb külföldre szeretne menni, Dániába készül nyelveket tanulni. Nem itthon képzeli el a jövőjét, nyugaton építene karriert.

A gyógypedagógusnak készülő Adriána is fontolgatja a külföldi tanulást, az Erasmus-programban venne részt, de ő úgy gondolja, hogy a kitérő után Magyarországon éli majd az életét.

Még előttük van azonban az érettségi befejezése, például a szakmai tantárgy, de az nem jelenthet gondot, tekintve a versenyeredményeket. Adriána számára ez lesz a hatodik érettségi tárgy, ezt már önszorgalomból választotta. A jövőben viszont (a mostani kilencedikeseknek is) kötelező lesz szakmai tárgyból érettségizni, jelezte a változást Tóthné Kulcsár Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!