Hírek

2014.04.11. 16:45

Új játszótér épült

Bázakerettye - Újabb állomásához érkezett a budafai arborétum fejlesztése, a terület kezelője, több mint 10 millió forintból alakított ki játszóteret a gyerekeknek.

Pásztor András

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők 1945-ig a Zichy család birtokai voltak. 1926-ban épült a vadászkastély, amelyet leginkább ősszel, szarvasbőgés idején használtak a családtagok és vendégeik. A vadászkastély körül kis parkot és tavat alakítottak ki. 1945-ben az uradalmat államosították, és a Dél-zalai Állami Erdőgazdaság kezelésébe került. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött meg egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy vizsgálják az idegen vidékekről származó fafajok termesztési lehetőségeit a hazai termőhelyi körülmények között. A régi kastélyparkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították és a Pajtafai-völgyben új víztározó is épült. A Zalaerdő Zrt. az utóbbi években felújíttatta a vadászházat, új kilátót emelt, illetve több tűzrakóhely, szobor, emlékhely is épült az arborétumban és a legújabb látványosság, a Makk-kaland játszótér is felavatásra került.

Az avatást követően a kanizsai Zrínyi-iskola diákjai azonnal ki is próbálták az egyedi játszóteret. Fotó: Zalaerdő Zrt.

Mint azt az avatáson Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: Az elkészült játszótér, tulajdonképpen egy kalandmászóka rendszer, tornyokból, egyensúlyozó eszközökből, csúszdákból, mászófalból és kötéltoronyból áll, ráadásul a különböző játékok akácfából készültek, s egyedi faragásokkal díszítettek. – A játszótér egyedisége Takács Edvárdnak (az év tájépítésze díj idei jelöltje) köszönhető, így talán a kisgyermekes családok számára is sikerül vonzóbbá tenni az arborétumot – mondta Rosta Gyula, aki hozzátette: hasonló fejlesztést valósítottak meg nemrégiben a kanizsai Csónakázó-tónál, ahol egy tanösvény került kialakításra, május végén pedig ugyancsak egy tanösvényt adnak át az egerszegi Alsőerdőn, ahol információs táblák segítségével mutatják be a környék madárvilágát.

Ezek is érdekelhetik