Hírek

2014.03.05. 16:43

Kevesebb ittas vezető

Zalaegerszeg - Kevesebb közlekedési baleset történt Zala megye útjain az elmúlt évben a megelőző esztendőhöz hasonlítva.

Arany Gábor

Ez a megállapítás szerdán hangzott el a megyei rendőr-főkapitányságon, ahol a baleset-megelőzési bizottság tartotta éves ülését. A megnyitóban szó esett arról is, hogy a közlekedés biztonságáért tevékenykedő szervezet tavaly töltötte be megalapításának huszadik évfordulóját és ez alkalomból emlékkönyvek átadásával köszönték meg a tagok munkáját.

A zalai baleseti adatok ismertetésekor Anti András alezredes, a főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, a bizottság ügyvezető elnöke kiemelte, tíz évre visszatekintve a halálos áldozatok száma tavaly érte el a legalacsonyabb szintet: azaz 13-an vesztették életüket Zala útjain. Az előző évben 18 halálos áldozat került a statisztikába. Eredményként könyvelték el azt is, hogy jelentős mértékben csökkent az ittasan okozott balesetek száma.

Az osztályvezető elmondta, hogy ebben az évben sz ORFK egyébként kiemelt feladatként határozta meg az ittas járművezetéssel szembeni fellépést. Emellett a kerékpárosok számíthatnak a rendőrség fokozott figyelmére.

Elsősorban az előírt világítási felszerelések meglétét és a láthatóságot ellenőrzik. Ezen túlmenőn persze a szabályok betartását is. E téren segítenek is azzal, hogy a kritikus helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek ki. Mint fogalmazott, a gyalogosok mellett ők azok, akik úgy vehetnek részt a közlekedésben, hogy a szabályokat nem kötelező elsajátítaniuk. Mivel arányuk a forgalomban növekszik, ez a baleseti adatokban is meglátszik. Tavaly megyénkben 92 balesetet okoztak, előző évben ez a szám 77 volt. Országosan az elmúlt évben már a balesetek 13 százalékát okozták, ezzel a képzeletbeli dobogó második helyére kapaszkodtak a személygépkocsi vezetők mögé. Ráadásul esetükben kétszer gyakoribb az ittasság, mint amilyen mértékű az összes balesetre vetítve, ami Zalában tavaly 12,3 százalék volt, annak ellenére, hogy 28 százalék volt e téren a csökkenés az előző évhez képest. Az országos adat azt mutatja, hogy minden tizedik baleset okozzák szeszes italtól befolyásolt állapotban.

A közlekedési balesetek főbb okai nem változtak: első helyen a sebesség helytelen megválasztása állt, amit az elsőbbségi jog és a kanyarodás szabályainak megsértése követ. Az országos helyzetről szólva elhangzott, 2,5 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma, de ezek kevesebb halálos áldozatot szedtek. Tavaly összesen 15.557 személyi sérüléses baleset történt útjainkon, ezek 588 halálos áldozatot követeltek (-17 2013-hoz képest.) Ugyanakkor a súlyos és a könnyű sérüléses közlekedési balesetek száma nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!