Hírek

2014.01.13. 12:30

Portré az Apple atyjáról, Steve Jobs-ról

Galambok - A dél-zalai településen élő Hege István festőművész nemrég komoly elismerésben részesült. A franciaországi Nizzában rendezett nemzetközi kiállításon a zsűri ugyanis a legjobbnak járó Arany Sas díjjal jutalmazta a fiatal festő alkotását.

Pásztor András

A falubeliek régóta tudták, hogy Hege Istvánnak kivételesen jó a kézügyessége, nem véletlen, hogy évről évre vele festetik meg a Szent György napi szőlőhajtást, amit vaskos könyvben őriznek a helyiek.

Szóval Hege István tehetsége vitán felül állt a szűkebb közösségben, ám azt kevesen gondolták volna beleértve magát a fiatal festőt is , hogy művészetét nemzetközi szinten is elismerik.

- Már az általános iskolában észrevették, hogy van kézügyességem, így mikor végeztem, a herendi porcelángyár szakiskolájába kerültem, ahol szinte a végletekig tökéletesítettem a szabad kézzel történő, s a legapróbb részletekre kiterjedő festést - kezdte Hege István, aki hozzátette: a szakiskolát ugyan elvégezte, de a kedvezőtlen feltételek miatt a manufaktúra a továbbiakban nem játszott szerepet az életében.

Így volt ez egészen a közelmúltig, mígnem egy belga festő házat nem vásárolt Galambokra.

- Az épület felújítása kapcsán találkoztam Jacques Paul Thomassal, akivel elég hamar találtunk közös témát folytatta a galamboki művész. Miután belga barátomnak megmutattam a képeimet, bíztatni kezdett. Ő volt az, aki beajánlott a francia Académie Européenne des Arts párizsi szervezethez, amelynek néhány hónapja tagja vagyok és amelyet Alain Bideaux 25 éve alapított. E művészeti szervezet minden évben kiállítással egybekötött versenyt hirdet festők és szobrászok számára, így a közelmúltban én is elküldtem három alkotásomat a franciaországi Nizzába. A világ festői között egyedül képviseltem Magyarországot, ami viszont nagyon jól esett, hogy hazám zászlója is ott lengett a díjátadó ünnepségen. Legnagyobb meglepetésemre az Apple atyja című festményem elnyerte a zsűri tetszését és első hellyel jutalmazta a Steve Jobbsról készült alkotást. A kép tulajdonképpen egy szürreális porté, hiszen a nemrég elhunyt cégalapító arcképe roppant valósághű, ám a feje körül keringő kis apple logok miatt olyan hatást vált ki, mintha ő maga lenne az Universum közepe. A festmény egyébként úgynevezett többrétegű technológiával készült, azaz először a sötét színeket vittem fel a vászonra, majd a kontúrok és az árnyékok megfestése után, a világosabb színek következtek. Ez a fajta munka elég időigényes egy-egy festmény általában 2-3 hónap alatt készül el.

Mikor Hege István megtudta a jó hírt, azonnal autóba pattant, így a nemzetközi kiállítás díjátadó gáláján személyesen vehette át az első helyért járó Arany Sas díjat.

- Ez a szakmai elismerés nekem is nagy lökést adott, azóta sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a festészetre - mondta Hege István, aki elárulta: egyre több külföldi megrendelést kap, jelenleg éppen egy német gazda birtokáról készít valósághű képet, de portrékat is fest. - Amúgy a nyertes festményre is érkezett már vételi ajánlat, de egyelőre nem adtam el a festményt, itt lóg a szobám falán, a többi versenyre beküldött alkotással együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!