Hírek

2013.12.10. 16:40

Több kaszinó, több nyerőgép

Bő egy évvel ezelőtt egy teljes (eléggé vegyes megítélésű) iparágat felszámolt a parlament

Horváth A. Attila

Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy bő egy évvel ezelőtt egy teljes (eléggé vegyes megítélésű) iparágat felszámolt a parlament: törvénymódosítás tiltotta meg a nyerőgépek üzemeltetését a kaszinókon kívül. Már addig is érdekesen alakult a " félkarú rablók " története, még korábban, 2011 őszén ugyanis a törvényhozók " népegészségügyi " megfontolásból ötszörösére emelték a játékgépek adóterhét, s bár emiatt 80 százalékkal csökkent az automaták száma, a talpon maradt üzemeltetők elkezdtek felkészülni egy új, szerver alapú rendszer bevezetésére.

A tavaly októberi váratlan döntés (immár nemzetbiztonsági kockázat indokával) viszont végleg száműzte a villódzó gépeket a vendéglátóhelyekről és játéktermekből; az országban összesen három kaszinó maradt, ahol legálisan "gépezhetnek" a vendégek. Ez a szám hamarosan bővülhet, miután az országgyűlés kedden (kivételes sürgős eljárással) törvénymódosítást fogadott el arról, hogy ötszázezer lakosonként legfeljebb egy, összesen pedig 11 kaszinó üzemelhet, létesítményenként maximum 300 pénznyerő automatával.

A " nemzetbiztonsági kockázatok " kiküszöböléséről is gondoskodik a kormány: a hírek szerint az üzemeltetés jogát meghívásos pályázaton vagy pályáztatás nélküli koncessziós szerződéskötéssel lehet elnyerni, tehát csak megbízhatónak tartott vállalkozó szállhat be az üzletbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!