Hírek

2013.12.02. 15:20

Szén-monoxid jelző: az életünk múlhat rajta

Nagykanizsa - Csak nemrég kezdődött el a fűtési szezon, máris emberi életet veszélyeztetett a szén-monoxid.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról beszámoltunk, legutóbb Szepetnekről szállítottak kórházba egy hölgyet szénmonoxid-mérgezés miatt. Szerencsére már jól van, maradandó károsodás nélkül felépülhet. Ez az eset azonban felhívja a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket rejt a gondatlanság.

- Különösen akkor fontos az odafigyelés, ha valaki lakásfelújítást végez és nyílászárócserét is tervez - mondta lapunknak Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs vezetője. A balesetet szenvedett hölgy nemrég kicseréltette családi házának ablakait, légbevezető szerelvényt azonban nem építettek be ezekbe. Ez a figyelmetlenség akár tragédiát is okozhatott volna. A megfelelő légszerelvény típusát épületgépész tervező tudja megállapítani.

- Ha lakásában valaki nyílászárót cseréltet, amelyben kéménybe kötött gázkészüléket, gáztűzhelyt üzemeltet, szükséges a nyílászárók cseréjével együtt a gázkészülék elégséges légellátása érdekében légbevezető szerelvényt beépíttetni folytatta Varga Ivett. A kéménybe kötött gázkészülék akadályozott levegőellátása a lakótérbe szagtalan füstgáz visszaáramlását idézi elő, amely szénmonoxid mérgezést, súlyos esetben halálos balesetet okoz.

Varga Ivett szóvivő Fotó: E.ON Hungária Zrt.

Varga Ivett hozzátette: hasonlóan akadályozza a kéménybe kötött gázkészülék levegőellátását a lakótérben üzemeltetett elszívó-ernyő, elszívó-ventilátor, kandalló, vagy cserépkályha. Ezekben az esetekben kérjük épületgépész tanácsát.

-Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy ha régi, hagyományos nyílászáróink vannak, akkor a légréseket ne tömítsük el - folytatta. A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, de belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhat. Ezért fontos figyelni a legelső tünetekre. Ha valaki émelygést, fejfájást tapasztal, azonnal szellőztessen, zárja el a gázkészüléket, forduljon orvoshoz, majd szakemberrel vizsgáltassa felül gázellátását, illetve a kéményét mondta el lapunknak az E.ON kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!