Hírek

2013.12.09. 15:20

A fele maradhat

Zalaegerszeg – Szabadidős célokat szolgál a jövőben is a megyeszékhely repülőtere, amelynek 2010 júniusában kötött, bruttó 29,4 millió forint összegű üzemeltetési szerződése az év végén jár le.

Arany Gábor

Ennek kapcsán kérdeztük a tervekről Gyutai Csaba polgármestert és a repteret üzemeltető cég, a Gratis Közlekedési Kft. ügyvezetőjét, Mersits Ferencet.A polgármester szavaiból kitűnt, az andráshidai repülőtér százhektáros területének felét más célokra hasznosítanák.

Előrebocsátotta: ez ügyben még nincs döntés, de az elképzelések szerint geotermikus energiát felhasználva mezőgazdasági ipari parkot építenének ki. Mint elárulta, termálvízzel fűtött melegházas zöldségtermesztés terve fogalmazódott meg, egybekapcsolva ezt a termények feldolgozásával is.

Mindez lehetővé tenné, hogy kevésbé képzettek is munkához juthassanak.– Ez legalább kétmilliárd forintos beruházás, amihez a pénzt uniós támogatásból szeretnénk elnyerni. A következő fejlesztési ciklusban ugyanis a gazdaság élénkítése kap kiemelt hangsúlyt az unióban – magyarázta Gyutai Csaba.

-A város ezt saját erőből nem tudná finanszírozni, így viszont, mivel uniós pénzt kötnék le a beruházással, gondolkodhatunk hosszabb megtérülési időben is. A város számára mindképpen előnyökkel jár: bővül a foglalkoztatás, adóbevételt hoz. Mindez azonban még csak projektötlet, amit a következő képviselő-testületi ülés elé viszünk. Kedvező fogadtatás esetén megbízást adunk az előkészítésre, tanulmány-, illetve megvalósíthatósági terv elkészítésére mondta.

-A repülés kiszolgálására pedig elegendő a terület fele, mert ami ott folyik, az lényegében néhány ember hobbija. Ennek feltételeit kisebb helyen is lehet biztosítani. Közforgalmú repülés pedig nincs is utalt a kihasználtságra. Ezért célszerű hosszabb távú elképzeléseket megfogalmazni a területtel kapcsolatban, ennek már nincs semmiféle kötöttsége tette hozzá.

Tény, az üzemeltetési szerződés 2010-beni megkötésekor úgy tűnt, hogy a későbbiekben fejleszthető lesz a repülőtér. Az idő tájt éppen zárva tartott és bizonytalannak látszott a sármelléki légikikötő sorsa, a flextronicsos igények és ígéretek alapján pedig még az andráshidai szilárd burkolatú kifutópálya kiépítése is terítéken volt. Azóta a helyzet ilyen szempontból teljesen megváltozott, a terület adottságai pedig komolyabb reptérfejlesztést amúgy sem tesznek lehetővé.

Az önkormányzat elképzeléseitől függ, hogy újra megpályázzák-e a repülőtér üzemeltetését, közölte érdeklődésünkre Mersits Ferenc, a Gratis Közlekedési Kft. ügyvezetője. Mint mondta, viharos 3,5 évet tudhatnak maguk mögött az üzemeltetést elnyerni remélő, de a pályáztatáson alul maradt egyik volt pályázó támadásai miatt. Többek között ezért is nem dúskáltak az eseményekben.

-Az NKH Légügyi Hivatala a társhatóságokkal együtt a repülőtér üzemeltetését rendszeresen ellenőrizte és az üzemeltetést minden esetben rendben találta. A repülőteret helyi klubok, alapvetően sportcélokra használják, idegenforgalmi célú utasforgalom nem igazán jellemző utalt a jelenlegi helyzetre. Előfordult havi egy-két alkalommal hivatásforgalomhoz kapcsolódó leszállás is, amikor valaki az ügyeit intézve érkezett a városba és a gyorsaság miatt választotta a repülőgépet. Nagyszámú turisztikai célú forgalomról se lehet beszámolni, lévén hogy csak kettő-négy személyes gépek használják a repülőteret. A helyi klubok gépein kívül más repülőterekről évente átlagosan 60-80 repülőgép érkezett árult el néhány adatot.

Annak idején az üzemeltető több hasznosítási lehetőséget is megfogalmazott: repülőnap, térképészeti légi fotózás, sétarepültetés, illegális hulladéklerakók felderítése a levegőből, reklámcélú repülés, ám ezek zömmel nem valósultak meg.

-Versenyeket rendeztünk ugyan a helyi klubokkal közösen, de a repülőnap, a korábban említett okok miatt valóban nem valósult meg. Nekünk mint üzemeltetőnek nincs repülőgépünk,. a különböző célú, például sport, oktatási repülések a klubokon belül zajlanak. A sétarepülések lebonyolítása a klubok által használt géptípusok miatt nem jellemző. A jelenlegi igényekre tekintettel repülőtér üzemeltetőként nem látjuk értelmét gép beszerzésésének. A szerényebb forgalom ellenére, bízom benne, hogy a repülőtér megmarad, és nem feltétlenül csak azért, hogy mi üzemeltessük, de a városnak hosszú távon szüksége lehet rá. Egy ilyen repülőteret újból létrehozni sokkal költségesebb lenne, mint a már meglévőt fenntartani mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!