Hírek

2013.12.23. 13:30

Karácsony svéd módra

A nagykanizsai Kristóf Margit és férje 23 éven át élt Svédországban, Malmőben. A skandináv államban számos helyi szokást ismertek meg, melyeket idehaza is gyakorolnak.

Horváth-Balogh Attila

Kristóf Margit és Svédországot idéző alkotásai (Fotó: Szakony)

Az asszony svéd, ámde a magyar ízlésre hangolt karácsonyi vacsorával készül, lakását pedig sok-sok gyöngyvarrással készült dísszel és mézeskaláccsal ékesítette fel.

- Férjemmel, Károllyal az ismert svéd háztartási gépmárka, az Electrolux gyárában dolgoztunk és természetesen aktív tagjai voltunk a malmői magyar közösségnek - idézte fel a 2005-ös hazatelepülésüket megelőző időszakot Kristóf Margit. Ott sajátítottam el a svédek által közkedvelt gyöngyvarrás vagy gyöngyhímzés technikáját. Nagyon szép dolgokat lehet készíteni vele, például karácsonyfa-gömböket, de más figurákat is. A hungarocell alapot lényegében felöltöztetjük a színes gyöngyökkel, melyeket cérnára fűzünk fel. Hogy hány gyöngy kerül egy-egy formára? Nem tudom megmondani, ám az biztos, hogy nem olcsó hobbi. Fontos hagyományuk a mézeskalács-sütés is, főleg a kisgyermekes szülők körében.

Tipikus svéd szokás karácsony előtt szalmából font, vagy fából faragott bakkecskét beállítani a lakásba. Ez onnét ered, hogy a skandináv-germán mitológia viharistene, Thor kocsiját két bakkecske húzta és ő osztotta az ajándékokat a hiedelem az 1840-es évekig élt, csak aztán vette át Thor helyét az eurokonform télapó.

- Ott december 13-ával, azaz Luca-nappal kezdődik a karácsonyi időszak, amikor is a közösségekben kiválasztanak egy fiatal lányt, aki fehérbe öltözik, ő lesz Lucia. Fejére régebben gyertyákat helyeztek, most már ezt égők helyettesítik, s miközben a Santa Luciát énekli a közösség, bejárják a házak összes zugát, hogy elvigyék a fényt mindenhová. Ez nagyon fontos arrafelé, hiszen december 13. az év legsötétebb, napfényben legszegényebb napja - magyarázta Kristóf Margit.

Az asszony hozzátette: az ajándékokat a svéd gyerekeknek nem a Jézuska hozza, hanem a Télapó teszi a fa alá 24-én. Másnap összejönnek a rokonok és a barátok, az ünnepi menü egy hatalmas asztalra kerül, melynek megemelt közepén fehér cukormázzal díszített főtt disznófej nyugszik , szájában almával. A svédeknél az ételsor elengedhetetlen kelléke a sonka, a kocsonya, a füstölt lazac és valamilyen, káposztából készült étel, valamint a snapsz. A skandináv államban részben szesztilalom van, így az otthonokban nagy a becsülete a pálinkának, amiből csak lehet, főznek, még a falevélből és a krumpliból is.

Kristóf Margit a gyerekek kívánságára most karácsonyra is svéd menüvel készül, de persze, annak a populárisabb, magyar ízléshez igazított változatával.

- Míg odakint voltunk, a gyerekek és az unokák minden karácsonykor és szilveszterkor ellátogattak hozzánk, s olyankor nyilván, svéd étkeket főztem - magyarázta. - Most is jönnek és már előre leadták a rendelést , hogy svéd karácsonyt szeretnének. Ennek megfelelően díszítettem fel a lakást, az ablakokra világító díszeket tettem, ami a svédeknél ugyancsak nagy divat a folyamatos téli sötétség, vagy félhomály miatt. Az ünnepi asztalra pedig lepényhal és rák, valamint kacsamáj kerül utóbbi azon családtagok kedvéért, akik a tengeri herkentyűket kevésbé kedvelik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!