Hírek

2013.12.20. 16:12

Huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesület gyarapodott

Két tucat, Zala megyében működő önkéntes tűzoltó egyesület képviselői vehettek át pénteken reggel technikai eszközöket a megyeszékhelyi katasztrófavédelmi kirendeltségen.

Arany Gábor

Ebben az évben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség két alkalommal írt ki pályázatot az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatására. Először országosan 120 millió, a második alkalommal pedig 100 millió forintot osztottak ki.

A zalaiak az első pályázaton nyolc millió forint értékű támogatáshoz jutottak. Főként üzemanyagköltségre, tűzoltógépjármű és tűzoltó-technikai eszköz javítására, felújítására és felülvizsgálatára, felújított légzőkészülékekre, védőeszközökre pályáztak. A második pályázati körben 13,8 millió forintra nyújtottak be kérelmeket és hét millió forint meghaladó támogatást nyert el a 17 zalai és 7 szomszédos megyei, de Zalában is segítséget nyújtó egyesület.

A második alkalommal egyebek mellett EDR-rádiókra, szertárépítésre és felújításra, üzemeltetési költségekre – üzemanyagra, közüzemi díjakra, kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra pályáztak. A legtöbb pénzt, a keretösszeg több mint a felét a rádiókommunikáció fejlesztésére fordítják. Kiemelt pályázati cél volt ugyanis az EDR-rádiók beszerzése, hiszen e kézi és mobil eszközök segítségével a káresetnél dolgozó önkéntes tűzoltók képesek hatékonyan együttműködni a hivatásos és az önkormányzati kollégáikkal.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal együttműködő huszonnégy zalai egyesület mindegyike nyert tehát a pályázaton. Az eszközöket pénteken Egri Gyula megyei igazgató adta át az önkénteseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!