Hírek

2013.10.04. 12:00

Staféta Eke Istvánnal, a fémkeresős amatőrökről

A múlt héten Wettstein Tamás Eke István régésznek adta tovább a stafétát, a fémkeresővel kutakodó "amatőr régészekről" kérdezve.

Magyar Hajnalka

- Sajnos mindennapos gondja ez a szakmának - avat be a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központjánál dolgozó zalaegerszegi szakember. - A nyáron például kirándultunk Badacsonyba, s egy korábbi ásatási helyszínünkön összetalálkoztunk egy fémkeresős emberrel. Felvilágosítottam, hogy amit tesz, az jogszabályellenes, hiszen régészeti lelőhelyen csak megfelelő engedéllyel rendelkező szakemberek dolgozhatnak fémkeresővel. Aki ilyennel nem rendelkezik, bűncselekményt követ el.

Fotó: Pezzetta Umberto

Mint elmondja, nagyon komoly károkat okoznak az illegális régészeti tevékenységet folytatók, hiszen a fellelt leleteket nem szolgáltatják be, hanem csereberélik vagy értékesítik, gyakorta a külföldi műtárgypiacon. Sajnos ez általános gyakorlat hazánkban.

- Ha kérdőre vonjuk őket, általában avval védekeznek, hogy ők csak második világháborús relikviákat keresnek, ami nem tiltott. Ez persze vagy igaz vagy nem, de még ha így is van, az is szörnyű következményekkel járhat. Gondoljunk csak a két évvel ezelőtti, halálos áldozatot is követelő botfai tragédiára, ami azért következett be, mert a gyűjtő nem szolgáltatta be, hanem otthon halmozta fel az éles robbanóeszközöket.

Nem minden fémkeresővel állnak azonban hadilábon. Akadnak köztük olyanok, akik a múzeumokkal együttműködve, a köz javára végzik a keresést, segítve a szakemberek munkáját.

- Ezt az együttműködést, párbeszédet kellene minél inkább szélesíteni, s kiszorítani a saját zsebre dolgozókat - summáz Eke István, aki a stafétát Farkas Gábor kettlebell edző SFG instruktornak adta tovább. Kérdése: mi a tökéletes swing titka?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!