Hírek

2013.10.28. 16:05

Még mindig olcsóbb a fa

Zala megye - Főleg faluhelyen, kisebb településeken kelendő tüzelőanyag a fa, annak ellenére is, hogy az ára tovább emelkedett.

Gyuricza Ferenc

Aki fával fűt, annak legkésőbb októberben célszerű beszereznie a téli tüzelőt, hiába simogatja kellemes melegével arcunkat a vénasszonyok nyarának napsütése. A népi bölcselet úgy tartja, október közepétől már bármikor lehűlhet a levegő, nem véletlenül számították innentől a fűtési szezon kezdetét. Az időjárás szeszélyeit idén is megtapasztalhattuk már, néhány héttel ezelőtt az éjszakai fagy sem volt ritka jelenség. Bár azóta jelentősen emelkedett az átlaghőmérséklet, sokaknál mégis azóta is duruzsol, ontja magából a meleget a kályha.

– Ugyanabban a helyiségben alszom, ahol rendszerint nappal is tartózkodom, ott bizony már minden nap fűtök – magyarázza Bedők Erzsébet. – A tüzelőt egy ismerősöm által veszem, három köbméter vágott fáért több, mint kilencvenezer forintot fizetek – sorolja tovább a csömödéri asszony. – Mivel arra nekem már nincs erőm, hogy be is rendeljem, ezért a munkáért is fizetnem kell. Ha ezt is hozzászámítom, akkor százezer forinton felüli összegnél tartok, ennyit vagyok kénytelen összespórolni a fáért egy évben. A nyugdíjam arányában ez nagyon sok.

A fentiek ellenére úgy tűnik, fával fűteni még mindig gazdaságosabb, főleg úgy, ha magunk szedjük össze a tüzelőt. Fizetni természetesen akkor is kell a fáért, hacsak nem saját birtokunkról való.

A lenti Csikós Lajos abban a szerencsés helyzetben van, hogy az idei télirevalót onnan tudta összeszedni. Mivel csak fával fűtik családi házukat, így minden esztendőben jelentős mennyiségre van szükségük.

– Egy télen körülbelül tíz köbméret fát tüzelünk el – válaszolja kérdésünkre a férfi. – Idén is néztem a tüzépen, ám nagyon drágán adták, köbméterjéért 15.610 forintot kértek, így a szükséges mennyiséget inkább saját birtokról termeltük le. Persze a szállítási költségeken felül pénzbe kerül az aprításhoz szükséges üzemanyag is, nem is beszélve arról, hogy ez mennyivel fáradságosabb munka annál, mintha valahonnan kályhakész állapotban venném meg a tüzelőt.

Zala az ország legerdősültebb megyéje, ha valahol, hát itt könnyű hozzájutni a tűzifához. A közbirtokossági erdőkben gyakran adnak lehetőséget arra, hogy az úgynevezett ágfát, azaz a fakitermelés során keletkezett „hulladékot" összeszedjék. Ez csak egyik lehetősége a tűzifa beszerzésének, hagyományos kereskedelmi forgalomban is hozzájuthatunk.

Gazdag Géza (balról) és Major Tibor a hasítógépről szedi le a kályhakészre feldolgozott tűzifát a lovászi fatelepen. Hátul Sándor István gépkezelő irányítja a munkálatokat. Fotó: Gyuricza Ferenc

Tűzifát ma is számos helyen árulnak, a hagyományos tüzép-telepektől kezdve az erdészeten át a fafeldolgozással foglalkozó üzemekig bezárólat. Bárhol kérdeztük, minden helyen olyan választ kaptunk, hogy egyre növekvőben az érdeklődés, az igényeket nem is tudják mindenhol kielégíteni. Egy Lovásziban működő fatelep tulajdonosa, Süle Béla azt mondja, éppen ez a nagy kereslet okozta, hogy megjelent az olcsóbb, de kevésbé jó minőségű árura szakosodott konkurencia a piacon.

– Nekünk nem a tűzifa a fő profilunk, bár évekkel ezelőtt még jelentősebb mennyiséget szállítottunk exportra – teszi még hozzá. – Arra törekszünk, hogy a környékbeliek igényeit lehetőségeink szerint ki tudjuk elégíteni, ám olyan nagy mennyiségben már nem foglalkozunk a tűzifával, mint a múltban.

A lovászi fatelepen a gyertyán és a tölgy számít legkelendőbbnek, máshol a bükkre esküsznek. Utóbbi elsősorban azoknak ajánlott, akik kandallóval rendelkeznek, és ez számít ma a piacon az egyik legdrágábbnak, köbméterjéért nettó 14.500 forintot kérnek – természetesen ölfaként feldolgozva. Valamivel olcsóbb a tölgy, ennek a nettó ára 13 ezer forint lehet, s van a piacon úgynevezett vegyes tűzifa is, ezért általában nettó 11 ezer forintot kérnek.

– A tűzifa az utóbbi két évben drágult nagyobb mértékben – mondja Böőr Lajos, aki Pacsán és környékén szolgáltat. – Elsősorban az erdei el-adási árra mondható el mindez, hiszen rengeteg fát elvisznek Zalából az Alföldre. Nőttek a szállítási költségek is, az üzemanyagok drágulása mellett az útdíjak kiterjesztése is hozzájárult az árszint növekedéséhez.

Vigh László országgyűlési képviselő éppen az áremelkedés miatt látja úgy, hogy a tűzifánál is indokolt lenne bevezetni a rezsicsökkentést. Erre a szándék is megvan, a különböző közműszolgáltatásokhoz hasonlóan a tűzifa árát is mérsékelni szeretnék.

– Én azt látom, hogy a kormány elkötelezett a családok megsegítésében, a rezsicsökkentés egyértelműen ezt a célt szolgálja, a magyarországi rezsi ugyanis rendkívül magas a jövedelmekhez viszonyítva – jelentette ki a képviselő. – A tűzifa esetében a rezsicsökkentést egyetlen módon lehet megoldani, ha kijelölt pontokon központilag tudunk biztosítani fát , s annak árát szigorúan meg is határozzuk. Természetesen csak annak adható rezsicsökkentett, olcsó tűzifa, aki rászorul, ennek megítélését pedig a helyi képviselőkre és polgármesterekre kell bízni, ők azok, akik tisztában vannak a helyi lakosok jövedelmi viszonyaival.

A parlamenti képviselő azt is hozzátette kérdésünkre, ez egyelőre még csak elképzelés, de számos településen, így az általa vezetett Felsőrajkon is volt már előzménye a tűzifa rezsicsökkentésének, hiszen az önkormányzatok már a múltban is gyakran éltek annak lehetőségével, hogy vízfolyások vagy elhanyagolt területek kitisztításánál összegyűlt fát olcsón, akár térítésmentesen is odaadják a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!