Hírek

2013.10.31. 10:45

Zalai szakács és felesége igyekszik Norvégiában megalapozni a jövőt

Troms megye és székhelye Tromsö, Norvégiában is zordon, északi vidéknek számít, hát még nekünk, emberbarát éghajlaton felnőtt magyaroknak. Az Északi-sarkkör fölött 400 kilométerre vagyunk, mondhatni, a jég hátán. És honfitársaink itt is megélnek.

Fincza Zsuzsa

A Golf-áramlatnak hála télen közel sincs olyan rettenetesen hideg itt, mint például az azonos szélességi fokon vacogó szibériai területeken, a nyár viszont kimondottan hűvös. Szinte dicsekedve említette egy bennszülött, hogy júliusban egyszer majdnem plusz 21 fokig kúszott a hőmérő higanyszála - az átlaghőmérséklet viszont 12 Celsius fok. Persze hozzá lehet szokni, az igazi, emberpróbáló viszontagság, hogy november 26. és január 15. között egyáltalán nem emelkedik a horizont fölé a nap, miközben nyáron alig nyugszik le. Ezt a helyiek szerint csak az viseli el, aki ide született.

A 70 ezer lakos zöme aprócska kerttel körülölelt családi házban él, s így a település viszonylag nagy területen terpeszkedik el. A tromsöiek többsége, főleg télen, a kényelmes, fűtött, hólánccal és szöges gumikkal felszerelt, a szűk, kanyargós hegyi utakon is nagy biztonsággal rohangáló autóbuszokkal közlekedik. Megjegyzem, az egyik helyi járat galádul faképnél hagyott bennünket, pedig a sofőr látta, hogy loholunk és el is értük a busz hátsó ajtaját, mégis becsapta az orrunk előtt és elszelelt.

Norbert és Edit a tromsöi kikötőben. Valóban lélegzetelállítóan szép vidék (Fotó: Fincza Zsuzsa)

Egy autóbuszon ért az első nagy meglepetés is: beszélgetésünk hallatán ékes magyarsággal hátraszólt az elegáns egyenruhában feszítő vezető: csak nem magyarok? Mert ő éppen debreceni, s tőle tudom, hogy Tromsöben vele együtt 16 magyar buszsofőr dolgozik. (Hm ) Aztán kiderült, szakácsból is legalább négy, s közülük kettő zalai.

Dominkó Norbertnek, a menő belvárosi étterem séfjének még most is Hahóton van az állandó lakhelye, sőt egy házhelyet is vett ott, bár nem valószínű, hogy a szülőfalujában morzsolja majd öreg napjait. Ami persze még nagyon odébb van, hiszen a héten ünnepelte a 36. születésnapját, s ifjú feleségével, Edittel a családalapítás anyagi feltételeit próbálják megteremteni a nord vidéken.

- Zalaegerszegen, a Báthory szakközépiskolában végeztem, a Véndiófában voltam gyakornok, de a katonaság után nem találtam otthon munkát, s Budapesten kezdtem dolgozni - mesél Norbert. - Akkoriban szinte mindenki nyithatott vendéglátó egységet, felhígult a szakma, mindenféle embert odavonzott a gyorsan térülő haszon. Az évek során dolgoztam a Duna korzón, a várban, menő éttermekben és zuglói kockás-abroszos kisvendéglőben, de lehúztam egy-két nyarat a Balaton mellett is. Az akkori magyar szakácssors: szabadnap nélkül, reggeltől éjszakáig robotolni. Hát nem volt leányálom .

- Úgy hírlik, a fővárosban a jó szakácsok jól keresnek.

- Pontosabban: Budapesten lehet jó pénzt keresni. Havi 250 ezer forint már annak számít. Persze ehhez rengeteget kell dolgozni is. És hiába keres jól egy szakács, ha albérletben él, nem jut előre, képtelen pénzt félretenni.

- Ezért jött hát külföldre szerencsét próbálni.

- Azt hajtogattam, a világ kincséért sem megyek idegenbe dolgozni. Inkább otthon vállaltam plusz munkát. és egy telekre valót sikerült összekuporgatnom, de ki is készültem bele. Nem egyszer előfordult, hogy éjjel, a munkából hazaérve leültem az ágy szélére, eldőltem és úgy ébredtem reggel, kabátostól, cipőstől.

- Itt tudnak?

- Igen. De csak akkor, ha meghúzzuk magunkat, ugyanúgy, mint otthon. Itt sincs kolbászból a kerítés, és bár nem nyomorgunk, nem is költünk luxusra sem. Lényegesen több a fizetésen túli juttatás is, mint Magyarországon. Például: novemberben az állam elengedi a félhavi adót, hogy az embereknek több jusson karácsonyra. De a szabadságpénz is hasznos találmány. A munkáltató a saját büdzséjéből minden hónapban félretesz a keresetünk 10,02 százalékának megfelelő összeget, amit aztán a szabadság előtt perkál ki. Ilyenkor kapjuk meg a meglehetősen sok adófizetés után a visszatérítést is. És a kettő együtt egész szép summa.

- Jobban keres egy szakács Norvégiában?

- Jobban és főleg biztonságosabban. Itt évente nyilvánosságra hozzák, hogy melyik szakmában mennyi a bér. Például, hogy a szakácsok fizetése 25 ezer és 32 ezer korona között mozog, és ezek az összegek az egész országra érvényesek, lefele tilos az alku. És ami ugyanilyen fontos: a szakácsok megkapják a részüket a borravalóból. De a felszolgálók és a mosogatók is részesülnek a jattból. És senkinek meg sem fordul a fejében, hogy ez másként is lehetne. Mindenki dolgozik érte, hát mindenkié.

- Mennyit kell dolgozni?

- Norvégiában a vasárnap és az ünnepnap a pihenésé, bezárnak a vendéglők, és az üzletek. A pihenőnapunkat sem sinkófálják el, s heti 5 nap 8-8 órát dolgozunk. Itt az egész hónapos szabadság a divat, azt általában júliusban adják ki, de egy-egy hetes pihenésre az ünnepek táján (húsvétkor, karácsonykor) is adódik lehetőség. És a tulajdonosok nem rabszolgának, hanem kollégának tekintik az alkalmazottakat - nem úgy, mint a legtöbb magyar munkahelyen.

- Esetleg tervezik a norvégiai letelepedést?

- Nincs az az isten! -  kiált fel Norbert, és a felesége is buzgón bólogat.

- Reméljük már nyárra összegyűlik annyi pénzünk, hogy Budapest környékén tudunk hitel nélkül egy lakást venni - osztja meg terveiket Edit. - Utána valószínűleg még visszajövünk egy kis időre, hogy tartalékot is gyűjtsünk, aztán hazamegyünk. A célunk, hogy anyagilag függetlenek legyünk, a hitelfizetési kényszer ne láncoljon bennünket a rabszolgatartó munkahelyekhez.

- Miért nem Zalába jönnek haza?

- Volt róla szó, de hiába szeretnénk Zalaegerszegen élni, ha ott a szakmánkban közel sem keresnénk annyit, mint a fővárosban. Budapesten már most is lenne hova visszamenni, de egyelőre még a gyűjtésre koncentrálunk, és a jövő hónaptól vállalkozásba is kezdünk. A tromsöiak nagyon édesszájú népek, szerintem mind a tíz ujjukat megnyalják majd az igazi magyar kürtőskalács után.

- Mi az, amit hazavinnének magukkal Tromsöből?

- A csodálatos tájat, a nyáron is hófödte hegyeket, az északi fényt, a friss levegőt, a jóízű ivóvizet - így Edit. - Ha tehetjük, a barátainkkal kirándulunk, a fiúk horgásznak is. Képzelhetik, amikor négy magyar szakács pecázik a Norvég tengeren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!