Hírek

2013.10.05. 13:41

Csiga sülve és főve

Zalaszentgróton harmadik alkalommal rendeztek szombaton Csigafesztivált. Különleges ételeket lehetett kóstolni, és csigafuttató verseny is zajlott.

Szabó Judit

A városban működik egy csiga- és kagylófeldolgozással foglalkozó kft., akik három éve határozták el, hogy a Franciaországba exportált ínyencségeket a magyar közönség körében is népszerűsíti a fesztivállal. Főző Róbert, a cég műszaki vezetője elmondta: élő csigából konyhakész termékeket gyártanak az üzemben. Évek óta növekedik a cég bevétele, s próbálják folyamatosan bővíteni a piacot Franciaországban. A kft. Zalaszentgróton a három legnagyobb adófizető egyike.

Négy-öt éves átlagban évi 130 fős létszámmal dolgozik, de a csiga gyűjtése is sokaknak megélhetést biztosít. A fesztiválon bemutatták, hogy milyen finomságok készülhetnek éti csigából. A vendégek megkóstolhatták a házába visszatöltött fűszervajas csigát, de tésztában is kínálták a különleges ételt, és csigapörköltet főztek. A tenger gyümölcsinek kedvelői pedig Szent Jakab-kagylót, más néven fésűskagylót fogyaszthattak, amely a különleges textúrája és íze miatt számít ínyencségnek, a franciáknál általában az ünnepi menüsor része.

Elindult a csigafuttató verseny (Fotó: Szabó Judit)

 

A kísérőprogramok között koncertek voltak, de csigafuttató versenyt is rendeztek, bár futásnak aligha lehetett nevezni, amit a versenyzők produkáltak.

A rendezvényen megfordult látogatóként Faragó András színművész, aki ezt a hétvégét zalai pihenésre szánta. Péntek este a párjával megnézett egy bemutatót a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, aztán a csigafesztivált választották szombati programként.

- Nagyon szeretem a csigát, már sokszor ettem - nyilatkozta Faragó András. - Azt hiszem, először Japánban, konzerv formájában kóstoltam meg, és a kagylót is kedvelem. Amit itt Zalaszentgróton ettünk, nagyon ízletes volt: franciásan, vörösborral és fokhagymával készítették el a csigát - mondta a színművész, aki 16 éve költözött el Zalaegerszegről, ahol a színház társulatának tagja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!