Hírek

2013.09.06. 11:15

Vadásztervek Zalában

Zala megye - Nemrég szép ünnep keretében adta tudtul a megye vadász társadalma, hogy szeptembertől kezdetét vette az őszi vadászati szezon, a gímszarvas bikák elejtésének fő időszaka.

Hajdu Péter

Ezt bizonyítják az előző évek is. Például 2010 szeptemberében 476-ot, 2011-ben 588-at, a tavalyi szeptemberben pedig 406 szarvasbikát ejtettek el a vadászok Zala megyében. A bőgés alatt meglőtt bikák jelentős része érmes.

A szakember elmondta még, tapasztalat, hogy fiatalodik a szarvasbikák zalai állománya. Vadászat szempontjából a korösszetételük nem éppen szerencsés. Az érett, 12 év feletti korú bikából becslések szerint egyre kevesebb van Zalában is, a bérvadászok egy része meglövi a fiatal állatot is. Részben mert könnyebben puskavégre kerülnek, illetve ez keményen anyagi kérdés. Ugyanakkor a vadásztársaságok működését az értékes, érmes bikák alapozzák meg. Az értékes trófeákból befolyó, nagyobb összegekből lehet fedezni a működés magas költségeit. A vadkárok kiegyenlítését, a vadvédelemhez szükséges eszközöket, egyre többfelé alkalmaznak vadkárelhárító kerítéseket, villanypásztort, és az alkalmazottak munkabérét.

- Hatósági nyomással igyekszünk visszafogni a szakszerűtlen elejtéseket. Pontozzuk a trófeákat, és ha a hibapontok száma elér egy bizonyos arányt, mert például jó képességű, túl fiatal bikák kerülnek terítékre, hibapontokat adunk, és végső soron csökkentjük az éves bika kilövési lehetőségüket. Megjósolni azonban a szezon alakulását rendkívül nehéz. Zala komoly adottságokkal rendelkezik, bármikor előbukkanhat egy-egy öreg, kapitális szarvasbika - mondta többek között Lázár Attila.

Hozzátette, a hónap eleje általában gyenge eredményt produkál a vadászok számára, igazából e hét végétől, jövő hét elejétől várható a bőgés beindulása, és a következő két hét lesz döntő a vadászok, vadásztársaságok számára. Legalábbis a sok éves tapasztalat ezt támasztja alá. Elmondta továbbá, hogy a szezon beindulására számítva, hétfőtől már minden munkanap működik az igazgatóságnál a trófeabírálat.

Hamarosan meg is érkezett Rékasi Csaba kerületvezető vadász a keszthelyi erdészet sarvalyi területéről. A szezonban esett első trófeát hozta, amely inkább különleges volt, mint szép. Elágazás nélküli az agancs két ágavége, mint mondta, ez egy dárdás, amely a bőgés alatti viaskodás közben veszélyt jelent ellenfeleire. Panaszkodott, favágók dolgoztak a napokban a Keszthelyi-hegység erdeiben, zavarva a vadat. A nyári szárazság miatt a vadföldjeiken sem zöldell a szarvasokat vonzó vetés, mindez nehezebbé teszi a dolgukat, meglőni a bevállalt 15 bikát.

Milyen reményeket fűznek, és milyen tervekkel indul az idei szezon a Zalavölgyi Vadásztársaságnál, kérdeztük Papp Lajost, a társaság elnökét.

- A most megkezdődött gímszarvasbika vadászatok jelentik a társaság legnagyobb bevételi lehetőségét. Főleg a magas vadkárok kifizetéséhez elengedhetetlen, hogy e terveink sikerüljenek. Az elmúlt évben megközelítően 30 millió forint vadkárunk volt, és sajnos idén is arra kell számítanunk, hogy magasak lesznek a vadkárok. Ezért létkérdés, hogy a szarvasbika vadászat jól sikerüljön. Az összes kilövési tervünk 60 darab bikával számol. Ebből 40-45 darabot szeretnénk bérvadászokkal lövetni, mert ők hozzák a pénzt a társaságnak. A többi, fiatal, selejtes bikákat pedig majd a tagság fogja kilőni, azokat, amire nincs vendég - mondta az elnök, s hozzátette, míg régen a bevételt hozó bérvadászok szinte kizárólag külföldiek, főleg németek, osztrákok voltak, az utóbbi években egyre több köztük a tehetősebb magyar vadász.

- Igazából szeptember-októberben kell azt a 40-45 szarvasbikát levadászni. Elvileg ehhez a vendégkörünk biztosított, az előre leszervezett vadászok ütemezve érkeznek hozzánk. Az első két vadászunk már szeptember elsejétől itt van. És megtört a jég, kedden este sikerült egy német vadásszal az első bikát meglövetni. Ez egy kisebb, 6-7 kilogramm trófeasúlyú gímszarvas bika - közölte Papp Lajos.

Érezhető volt, hogy az elnök nem teljesen elégedett, szerdai érdeklődésünkkor nem titkolta, nehézkesen indult a szezon.

- Nincs még igazi szarvasbőgés. Egy-egy kisebb próbálkozás hallatszik, de az nem mondható semminek. Késik a bőgés, nehéz az indulás. Nem tudni, mi ennek az oka. Lehet, hogy az időjárás is befolyásolja. Abban reménykedünk, és a sok éves tapasztalat is azt mutatja, hogy szeptember 8-10 körül indul meg a bőgés - közölte várakozását a társaság elnöke.

Végülis a hét elején meglőtték az idei első bikát, egy közepes, hat és fél kiló körüli aganccsal. A társaság ligetfalvi vadászházánál éppen végzett a trófea kifőzésével Nagy Miklós kerületvezető vadász, amikor találkoztunk. Mint mondta, nagy volt az öröme a bikát elejtő német vadásznak, mivel ez volt élete első bikája. Azt mondta, ahány ága van az agancsnak, annyi napig mulatnak otthon...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!