Hírek

2013.07.05. 17:40

Az árubemutatókon a pénztárcánkban is vizsgálódnak

Zalaegerszeg - A telefonban kellemes női hang tudakolja, foglalkoztat-e az egészségi állapotom. Hát persze, kit nem? Mindjárt ajánl is egy programot, ahol igen sok hasznos dolgot tudatnak majd velem...

Magyar Hajnalka

A történet kimenetele azonban éppen nem az egészségünket szolgálja, mellékhatásként ugyanis a főfájásból és az idegeskedésből is bőven kijut. A lényeget Németh Gyöngyi, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének jogásza foglalja össze számunkra, egy konkrét, de általánosnak mondható panasz nyomán.

- Egy bizonyos egészségcentrum telefonos megkeresésére a panaszos, vagy harminc társával egyetemben részt vett egy írisz szemvizsgálattal egybekötött rendezvényen Nagykanizsán. A megkeresés egyértelműen arról szólt, hogy ez a vizsgálat egyebek közt kimutatja az illető szervezetében lévő daganatos kezdeményeket, s a szervezet általános állapotáról is képet ad. A rendezvényen valóban megnézték az egyik szemét valamilyen műszerrel, de a vizsgálat daganat jelenlétét igazoló vagy cáfoló eredményéről semmiféle visszajelzést nem kapott. Ehelyett árubemutató következett, ahol hatásos lélektani megdolgozást követően több száz ezer forintos felárral igyekeztek eladni különféle termékeket.

Jó minőségű 7 részes edénygarnitúra 30 ezer forint körüli áron már kapható a kereskedelemben, a kicsit vékonyabb falú pedig 20 - 25 ezer között - mutatja a választékot Laska Róbert, a Zalaiparker kereskedelmi vezetője. Fotó: Pezzetta Umberto

Szinte hetente futnak be hozzájuk keserű hangú panaszok, amelyek arról szólnak, hogy a pórul járt résztvevők szeretnék visszakapni az ablakon kidobott pénzüket. Néha százezreket, amit kifizettek a titánnak mondott edénykészletért, a minden nyavalyát elmulasztó masszázsfotelért, vagy a biokerámiás (?) ágyneműért. Ugyanezen termékek a kereskedelmi forgalomban jóval olcsóbban kaphatók, sőt, a Terramagon D513 típusú pulzáló mágneses matracot, amit ugyancsak jó szívvel ajánlottak 100 ezer forintért, ki kellett volna vonni a forgalomból, mivel nem rendelkezett azokkal az egészségre gyakorolt hatásokkal, amiket a termékről állítottak. Az még jól jár, aki megúszta a egy 150 ezer forintos ágynemű garnitúrával, de arra is akadt példa, hogy 700 ezer forintot fizettek egy masszázsfotelért.

- Sajnos szinte semmi esély nincs az ilyen panaszok orvoslására - folytatja Németh Gyöngyi. - Természetesen megteszünk minden elvárhatót, de a mozgásterünk pillanatok alatt beszűkül. A jogszabály előírja ugyan, hogy a szerződéskötést követő 8 napon belül elállási jog illeti meg a vásárlót, ám ezt a gyakorlatban szinte lehetetlen kivitelezni. A cég ugyanis, amelyhez a vevő fordulhatna, vagy amit mi megkeresnénk, köddé válik, elérhetetlen.

A reklamáló küldemények általában "nem kereste", "a címzett ismeretlen", netán "elköltözött" jelzéssel érkeznek vissza a feladóhoz. De még ha át is veszik a küldeményt, akkor sem történik semmi. Az is beszédes, hogy a megyénkben ilyen tevékenységet folytató cégek közül egy sem zalai székhelyű. Ha akad ilyen, vélhetőleg az ország túlvégén űzi az ipart.

- Az ilyen rendezvényekről semmiféle írásos dokumentum nem áll rendelkezésre, ezek a cégek már nyomtatott szórólapokat sem küldenek, hirdetést sem adnak fel, kizárólag a saját adatbázisukból dolgozva, telefonon keresik az ügyfeleket. Amikor a fogyasztóvédelem igyekszik eljárni a panaszok nyomán, a cégek csak annyit ismernek el, hogy árubemutatóra hívták az illetőt, ennél többet nem ígértek. Állítják, arra sem biztatták az előadást tartó egyéni vállalkozót (akivel legtöbbször megbízási szerződést kötnek), hogy a termékekről irreális dolgokat állítson. Ha ilyesmi történt, az csak egyéni túlkapás lehet, nekik ebben nincs felelősségük...

A bizonyítás tehát gyakorlatilag lehetetlen, a jogsértést nem tudják megállapítani, hiszen az adásvételi szerződések, valamint a gyakran hozzájuk kapcsolódó hitelszerződések tökéletesen rendben vannak. A nagy értékű adásvételi szerződéseket eleve csak bíróság semmisítheti meg, amennyiben az ügyfél bizonyítani tudja, hogy megtévesztés, kényszer, fenyegetés, stb. állt a háttérben. De hogyan tudná mindezt igazolni, amikor a saját tapasztalatán, szaván kívül semmi sincs a kezében? Az irreális ár sem támadható, ha valaki ennyiért is megveszi, szíve joga...

- Csak annyit tehetünk, hogy nyomatékosan figyelmeztetjük a lakosságot, igen erős kritikával fogadják a hasonló megkereséseket.

Az írisz diagnosztika mellett leggyakrabban teljes test analízist, egészségügyi, érrendszeri kockázatelemzést ígérnek a szóban forgó cégek - teszi hozzá Baloghné Zencz Gyöngyi közegészségügyi felügyelő és Dancs Jenő járási szakfelügyelő ápoló.

- Gyakran el is végeznek néhány vizsgálatot, megmérik a vérnyomást, a testzsír százalékot, s a rendellenességekre hivatkozva sarkallják őket az "egészséges" termékek megvásárlására - egészíti ki Dancs Jenő. - A célközönségük elsősorban idős, magányos emberekből áll, akik könnyen befolyásolhatók, kiszolgáltatottak. A rokonok sokat tehetnének az ő megóvásuk érdekében.

Dr. Máhr Károly főorvos gyakorta tart ismeretterjesztő előadásokat a szűrés és az önvizsgálat fontosságáról, hiszen a rák e módon ismerhető fel a legkoraibb stádiumban. Fotó: Archív

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon az írisz diagnosztika tényleg alkalmas-e a daganatos kórképek kimutatására.

- A daganatok diagnosztikájában, illetve szűrésében sem az európai sem az amerikai ajánlásban nem szerepel az íriszdiagnosztika, nem tudok olyan országról, ahol a TB ezt támogatná - reagál dr. Máhr Károly, a Zala Megyei Kórház onkológiájának megbízott vezetője. - A rosszindulatú daganat roppant bonyolult biológiai probléma, magában a sejt genetikai állományában fészkel a gond. Ahhoz, hogy biztonsággal kimutassuk a daganatot, a panaszok és tünetek mérlegelésén túl széleskörű laborvizsgálatok, képalkotó diagnosztikai eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MR) szükségesek. Ezekkel a módszerekkel 80-90 százalék közötti biztonsággal meg lehet állapítani, hogy daganatról vagy valami más betegségről, például gyulladásról van-e szó. Kétes esetben PET-CT-t kérünk, mely az adott képlet alakja mellett a normális vagy fokozott anyagcseréjét is mutatja, ennek 90 százalékos a pontossága. Egy daganatos betegséget végérvényesen azonban csak szövettani vizsgálat alapján lehet kimondani, ezért törekszünk minden esetben mintavételre. A patológusnak azt is ki kell derítenie, hogy milyen típusú és biológiai tulajdonságú daganatról vagy szó, ugyanis ez alapján dönt az onkológus a kezelésről. A diagnosztika tehát nem egyszerű, még ugyanazon szervben levő daganat is különböző panaszokat és tüneteket okozhat két emberben. A vizsgálatok eredményeit együtt kell értékelni, olyan ez, mint egy bonyolult puzzle összerakása. Egyéb más módszerek a nyugati, bizonyítékokon alapuló orvoslásban nem elfogadottak.

A laikusok ennek ellenére sajnos elhiszik, hogy a fentebb részletezett, bonyolult kivizsgálás néhány egyszerű eljárással helyettesíthető. Képesek jelentős összegeket kifizetni a tévútra vivő, vélt diagnózisért, ugyanakkor az ingyenes szűrővizsgálatokra (méhnyak- és emlőrákszűrés) csak az érintettek 20-40 százaléka megy el. A részvétel például Svédországban 80 százalékos, pedig ott gyakorta több száz kilométert kell utazni a vizsgálatért - ad kitekintést a főorvos.

A cégek elhárítják a felelősséget

Amikor a fogyasztóvédelem igyekszik eljárni a panaszok nyomán, a cégek csak annyit ismernek el, hogy árubemutatóra hívták az illetőt, többet nem is ígértek. Állítják, arra sem biztatták az előadást tartó egyéni vállalkozót, hogy a termékekről irreális dolgokat állítson. Ha ilyesmi történt, az csak egyéni túlkapás, nekik ebben nincs felelősségük... Az is beszédes, hogy a megyénkben ténykedő ilyen cégek közül egy sem zalai székhelyű. Ha akad ilyen, vélhetőleg az ország túlvégén űzi az ipart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!