Hírek

2013.06.07. 07:53

"Nyomás alatt vagyok jó..." - vallja Zumbok Ferenc kormánybiztos

Kedvenc pólóján Einstein ölt nyelvet a világra. Utálja az öltöny-nyakkendő kalodát, külsőségekben is elutasítja a bürokrata létet. Dr. Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed és a fertődi Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztos momentán 14 milliárd forint elköltéséért felel. Zalai bázisa Gombosszeg.

Magyar Hajnalka

Sokan az egerszegi ruhagyár jogtanácsosaként, a megyei bíróság tanácsvezetőjeként, netán cégbíróként emlékezhetnek rá, de mintegy másfél évtizede elhagyta a paragrafusok világát. Miként is kanyargott ez az életút?

Amerikai hadifogságban látta meg a napvilágot a németországi Kronachban, 1945-ben. Édesapja katonaorvos volt a nagykanizsai csapatkórház kötelékében, s horvát származású várandós felségével együtt épp ott érte őket a nagy esemény. Kisfiúként Zalaegerszegen cseperedett, de sokat időzött Nagykapornakon, ahol nagypapája körjegyző volt. A Petőfi-iskola után a Zrínyi padjait koptatta.

- Az igazi barátokat diák korában szerzi az ember, ők mind ide kötnek Egerszeghez. Balogh Bütyi, Szalay Zoli, Varsányi Zotya, Hetényi Feri, Vértényi Jenő, Czoma László... - sorolja az előbukkanó neveket, amikor pályájának áttekintésére kérjük. - Felnőttként, főleg pozícióba kerülve már mindig átszínezi a kapcsolatokat valamiféle érdek, valamit mindig el kell intézni...

Jó gyerek volt. Szülei elváltak, s öccsével együtt, aki harminc éve egy balesetben meghalt, a szerető anyai szigornak megfelelve szófogadó, fegyelmezett gyerekként viselkedtek.

- Kivéve 1956-ot, amikor nem létezett olyan esemény Egerszegen, ahol én 11 évesen ott ne lettem volna... - említi a kivételt. - Ott voltam a felszabadulási emlékmű ledöntésénél a vasúton, a pártbizottság előtti lövöldözésnél... Anyám nagyon megpofozott akkor.

Zumbok Ferenc és felesége, Balázs Márta a gombosszegi birtokon (Fotó: Katona Tibor)

Tanárai közül Pérk Ferencet (történelem) és Kovács Lajost (irodalom) emeli ki, a mai napig meghatározónak érzi az általuk képviselt szellemiséget. Lelke mélyén filmrendező szeretett volna lenni, az orvoslás nem vonzotta, kicsit kényszerpályaként jött a jog. Becsülettel művelte megszerzett szakmáját, de ma már bevallja, igazán soha nem érintette meg. Sokkal inkább izgatta a szervezés, a dolgok átlátása, kézben tartása, alakítása.

1997-ben, dr. Vastagh Pál miniszter megbízásából aztán rátalált egy testhezálló feladat, a fővárosi cégbíróság rendbetétele.

- Amikor odakerültem, már odáig fajult a helyzet, hogy két és fél, három év alatt intéztek el egy ügyet... Hét hónapig tartott a megbízatásom, amikor eljöttem, az ügyintézési határidő három hónap volt.

- Miként tudta ezt elérni...?

- Egyetlen aktához sem nyúltam, avval nem mentem volna semmire. Az informatika és a munkaszervezés volt a dolog nyitja. Addig az akták halmozódását rendre újabb emberek felvételével próbálták orvosolni, országos összevetésben mégis a legkevesebb ügyet intézték el. Nagy harc volt.

- Nem utálták?

- De, gyűlöltek. Gyakran ott voltam már reggel hatkor, nem néztem el, hogy tízre járjanak be. Aki nem dolgozott rendesen, annak el kellett mennie. Sajnos nem egyedi az ott tapasztalt jelenség, a honi közigazgatás számos színterét jellemzi még az aktatologatás, a fölösleges jelentések írása és a félelem attól, hogy valamiért felelősséget kelljen vállalni. Ennek viszont az a vége, hogy mindenki csak saját magát adminisztrálja, ahelyett, hogy végre elintézne valamit. Persze tisztelet a kivételnek.

- Úgy tűnik, bírja az éles helyzeteket...

- Kimondottan élvezem, nyomás alatt vagyok jó, olyankor rengeteg energia felszabadul bennem. A langyos helyzetekben szenvedek. A vezetői poszt a döntés és cselekvőképesség lehetőségét adja az ember kezébe, ami jó, hiszen ezáltal megvalósíthatunk dolgokat. A hatalom talmi oldala, például hogy a sofőr kinyitja előtted az ajtót, egyáltalán nem érdekel.

1998-ban, az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök igazságügyi tanácsadója lett. Kapcsolatuk Orbán Viktor zalaegerszegi katonaéveire nyúlik vissza, 25 éve barátkoztak össze. Aztán maga sem tudja pontosan miként, de a miniszterelnök személyes megbízottjaként ott találta magát nyakig a Sándor-palota felújításában.

- Új terep volt, de nagyon hamar beleszerettem. Mindig élt bennem az érdeklődés a művészeti értékek, a történelem iránt, most elmélyedhettem benne. Képeztem magam, sokat olvastam, de soha nem akartam megmondani, hogy hova milyen festményt tegyenek a művészettörténészek, vagy hogy milyen legyen a födém. Rám a motor szerepe hárult, hogy pörögjön a rendszer. Nagyon élveztem, rengeteg értékes szakembert ismertem meg, fantasztikusan sokat tanultam tőlük.

A kormányváltás után a Legfőbb Ügyészségen dolgozott, majd elérkezett a második Orbán-kormány ideje. Először a minisztériumokat, főhivatalokat díszítő műkincsek felett bábáskodott, majd megbízást kapott a budai várnegyed 25 éves fejlesztésének, s ezen belül a Várkert Bazár rekonstrukciójának vezénylésére. Nem sokkal később a fertődi Esterházy-kastéllyal, a Kúria és a volt honvéd főparancsnokság várbeli épületével bővült még a csomag.

- A Várkert Bazárt 2014 március végéig át kell adnunk, olyan tervet valósítunk meg, ami eltartja a komplexumot. A magyar tradíciók, hungarikumok, a kortárs művészet mellett számos turistavonzó attrakció, ezer fős földalatti rendezvénytér és mélygarázs is helyet kap benne. Túl vagyunk több hónapnyi küzdelmen a hivatalokkal, most már jó, mert kőművesekkel, mérnökökkel kell szót értenem, akik nem kérdőjelezik meg, hogy a víz lefelé folyik és a derékszög 90 fok.

Párhuzamosan zajlik az Esterházy-kastély rekonstrukciója is, ami a szíve csücske lett.

- Nehéz szavakba önteni, mit éreztünk, amikor a kastélyban 230 év múltán ismét felcsendült Haydn muzsikája. Zseniálisan sikerült a hangtechnika, s hogy erről élőben is meggyőződjünk, eljött kipróbálni a Capella Savaria. Pontosan lehetett tudni, hogy annak idején hol ült Haydn, parókában, a hegedűjével... Amikor megszólaltak a hangszerek mindenki borzongott.

- Honnan van minderre pénz?

- Az utolsó fillérig uniós forrásból dolgozunk. A Várkert Bazárra 9 milliárd forint, a fertődi kastélyra 5 milliárd áll eddig rendelkezésre. Eszterházán például jövőre elültetünk 20 ezer tő rózsát, rengeteg fajtából. Már kitaláltam, hogy létesíthetnénk ott egy rózsaolaj lepárlót, de izgatja a fantáziámat az egykori kisvasút, a kikötő, s a gazdasági épületek hasznosítása is. Rettenetesen inspirál a feladat.

A sport is fontos szál az életében, a Zalaegerszegi Atlétikai Club (ZAC) alapító tiszteletbeli elnöke, de ő maga is sportolt világ életében. Atletizált, kézilabdázott, teniszezett, biciklizett, evezett, két éve például 150 kilométert tett meg kenuval a Tiszán. A lovat is megüli, hiszen az Esterházy Huszárezred századosa. Ez az egyetlen regiment, amely sárga csizmát visel a piros nadrághoz és a búzavirág kék mentéhez, továbbá nem csákót hord, hanem mosómedve prém fejfedőt. Zumbok Ferenc július 14-én, a Bastille napján Esterházy Antal herceg oldalán lovagolhat végig e huszáregyenruhában Párizsban a Champs-Élysées-n, meghívást kaptak ugyanis a katonai parádéra.

- Miként kerültek Gombosszegre?

- Unokánk, a most tízéves Nóri megszületésekor kezdtünk el házhelyet keresni Zalaegerszeg közelében a feleségemmel (dr.Balázs Márta a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke). Nagyon megtetszett Gombosszeg, annak is egy elhagyott szeglete, az erdő karéjában. Ha időnk engedi, máris jövünk. Itt nagyokat főzünk, pihenünk, unokázunk, jól elvagyunk Mártival. Mindenkinek azt kívánom, hogy ilyen kapcsolatban élje az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!