Hírek

2013.06.04. 14:59

Meddig tart a tilalom?

Zalaegerszeg - Két hibát is elkövetett Kramalics András. Azt hitte, hogy a KRESZ egyféleképpen értelmezhető, ráadásul nem bújt ki a felelősség alól, amikor a rendőrség tudakolta, ki vezette autóját újév napján.

Arany Gábor

Megtehette volna, mert tavaly szeptember óta már nem a közigazgatási eljárás vonatkozik a várakozás és megállás szabályainak megsértőire. Ő viszont nem akart meg nem nevezett hozzátartozójára hivatkozva elhárítani a választ és a felelősséget. Ugyanis véleménye szerint nem sértett szabályt, amikor az Átalszegett utca déli oldalán leparkolt autójával a házukkal szemben.

- Az Erdész utcai sarkon ott áll a megállást tiltó tábla - mutatja a 49 éves férfi, aki húsz évnél régebb óta hivatásos buszsofőrként keresi kenyerét a megyeszékhely helyi járatain. - Lejjebb, a Balassi utca felé viszont ott van balról az útkereszteződés. A sarkán az elsőbbségadásra figyelmeztető tábla még innen is látszik. A KRESZ szerint viszont a megállni tilost jelző tábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart... - idézi.

Tegyük hozzá, ez azért van így, mert a keresztező útról érkező nem értesülhet a tilalomról. Ezért ismételik meg a kereszteződések után a tiltó jelzést.

Kramalics András az inkriminált megállni tilost jelző táblánál. Fotó: Arany Gábor

Erre egyébként nagyon jó példa látható a közeli Erdész utcában, ahol minden balról betorkolló utca után ott áll a tiltótábla. Nem így az Átalszegetten.

A pontosság kedvéért idézzük fel az útkereszteződés jogszabályi meghatározását is: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.  Itt most kicsit előreszaladunk a történetben és felhívjuk a figyelmet az „egymásba torkollás" megfogalmazásra.

Kramalics Andrást ugyanis megbüntették, az erről szóló rendőrségi határozatot a járásbíróság is helybenhagyta. A dr. Dobos Ferenc bírósági titkár jegyezte végzésben ez áll: a rendelkezésre álló adatok szerint a megállni tilos jelzőtábla és a parkolás helye szerinti útszakasz jobb oldalán a tábla hatályát feloldó útkereszteződés vagy tilalmat feloldó tábla nem volt. A bíróság álláspontja szerint az Átalszegett utca 23. és 23/a. számú házak között a fenti útszakaszba a páratlan számú oldalon betorkolló út a páros számú oldalon elhelyezett megállni tilos tábla hatályát nem oldotta fel.... Így a bíróság.

Tehát még az indoklásban is szerepel az egyértelmű utalás az útkereszteződésre. Márpedig a KRESZ-ben nincs bal vagy jobb oldali útkereszteződés.

- A végzés ellen nem lehet fellebbezni, ezért a bírságot befizettem. De nem hagyom annyiban, keresem a jogorvoslat lehetőségét - folytatja a történetet Kramalics András.

Véleménye szerint a jogszabály téves értelmezésen túl az vezethetett elmarasztaláshoz, hogy vélhetőleg sem a szabálysértési előadó, sem a bírósági titkár nem járt a helyszínen. Ezt támasztja alá, hogy a szabálysértési előadó, Farkas Ildikó hozta határozatban az áll: a szabálysértési hatóság megkereste a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályát, állapítsa meg, hogy az 20-as számmal szembeni útkereszteződés feloldja-e a fent említett tábla hatályát. (Még itt is útkereszteződésnek nevezi az útkereszteződést, akkor minek kellett megkérdezni, hogy útkereszteződés-e?) A válasz szerint a páros oldalon elhelyezett tábla hatálya a Balassi utcáig terjed. Azt nem írták le, miért nem útkereszteződés az útkereszteződés.

Pedig elegendő lett volna felkeresni a Google utcakép szolgáltatását, hogy lássák az útkereszteződést. Ami egyébként az, mégpedig az út kezelője, az önkormányzat szerint is, amint erről érdeklődésünkre tájékoztatást kaptunk. Ebből kiderült, forgalomtechnikai szempontból az adott szakaszon nem tartják indokoltnak a tilalmat, ezért nem ismételték meg a jelzést az útkereszteződés után.

Címkék#KRESZ

Ezek is érdekelhetik