Hírek

2013.06.12. 17:01

Jól vizsgázott az átalakított közigazgatás

Zalaegerszeg - A közigazgatás átszervezésének egyik eredménye, hogy az ügyek intézésében immár hatezerrel kevesebben, azaz tízezren dolgoznak.

Arany Gábor

Ez is elhangzott szerdán az államigazgatási kollégium ülését követő sajtótájékoztatón. Az adatot Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára ismertette, aki részt vett a megbeszélésen.  Elmondta, 228 közigazgatási ügy negyedében egyszerűsítették az eljárás menetét. Ezek a család, megélhetés, a jólét, a közösség körét érintő ügyek, amelyeknél konkrét élethelyzeteket modellezve döntöttek az egyszerűsítésről. Ez például kevesebb melléklet kitöltését és rövidebb ügyintézési határidőt jelent.

Rigó Csaba kormánymegbízott és Rétvári Bence a sajtótájékoztatón. Fotó: Arany Gábor

Az államtitkár a változások érzékeltetésre közölte: a szervezeti egyszerűsítésekkel az államot is hatékonyabbá és olcsóbbá teszik. Ennek megfelelően a területi államigazgatási szervek számát 292-ről 93-ra csökkentették, a közalapítványokét pedig 68-ról 21-re.

A közigazgatás átalakításának részeként a kormányablakok rendszerét és az intézhető ügyek körét bővítik. A mostani 62 ügy helyett júliustól már 150, jövő nyárra pedig 2500 különböző ügykörben járhatnak el a kormányablakok. A most működő 29 kormányablak mellett jövő tavasszal már 300-nál  többet lehet elérni országszerte. Megfogalmazása szerint: az a jó állam, amikor az állam megy közel az emberekhez. A reggel nyolctól este nyolcig tartó ügyintézés megszervezése, a megfelelő helyek megtalálása elsősorban a kormányhivataloktól, kormánymegbízottaktól kíván szervezést.

Rétvári Bence a dunai árvíz kapcsán úgy fogalmazott, a közigazgatás egész szervezetrendszerét megmozgatta a veszélyhelyzet, amelynek kezelésében is jól működik a központosított közigazgatási rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!