Hírek

2013.06.17. 14:16

Horvát vendégek az olajipari múzeumban Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Az Ina horvát olajtársaság termelési igazgatóságának vezetői látogattak hétfőn az olajipari múzeumba.

Szabó Judit

A vendégeket Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója fogadta. Elmondta: a múzeum jó kapcsolatot ápol a horvát olajtársasággal, és segítséget nyújt egy horvátországi olaj- és gázipari múzeum létrehozásához.

- Horvát partnereink annyiban szerencsésebb helyzetben vannak, mint mi, hogy egy kimerült olajtermelő  területen tudják létrehozni a múzeumot Zágráb mellett, Ivanic-Gradban - tájékoztatott Tóth János. - Ott 1948-ban kezdtek olajat termelni. A múzeumot egy régi  olajgyűjtő állomáson hozzák létre. Két éve vették fel velünk a kapcsolatot ez ügyben, s kérték a mi segítségünket is a gyűjteményük kialakításához. A múzeum  létesítése várhatóan ebben az évben megkezdődhet.

Amikor Horvátország még a nagy Magyarország része volt, magyar szakemberek kutattak ott olajat. A kutatások dokumentumai megvannak a zalaegerszegi múzeumban, ezek hiteles másolatát is átadja a magyar partner a horvátoknak. A trianoni békediktátum után ugyancsak dolgoztak magyar olajipari szakemberek Horvátországban, egy zágrábi bitumencég megbízásából. Munkájuk dokumentumainak, fotóinak másolatát is rendelkezésre bocsátja a magyar fél.

A kapcsolatok eredményeként létrejön egy  kiadvány   a fiumei finomító történetéről, amit egy horvát újságíró dolgozott fel. Fiumében  egy új és egy régi finomító működik, a régi magyar alapítású, 1883-ban helyezték üzembe. Történetét várhatón ez év végén adja ki  a zalaegerszegi múzeum magyar nyelven, angol összefoglalóval, az INA pedig - amelynek a termelési vezetői munkaértekezletet is tartottak Egerszegen - horvátul jelenteti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!