Hírek

2013.06.11. 11:18

Balatoni ingatlanok: a nagyon olcsót, vagy a drágát keresik, veszik

Keszthely - Középút nincs, a kommersz házakat nem keresik a vevők. Az olcsókat és a drágákat azonban igen. Többen mondják: a közelmúltban némiképp megmozdult a balatoni ingatlanpiac.

Sámel József

- A balatoni ingatlanpiac hosszú éveken át stagnált, az utóbbi években észlelünk bizonyos élénkülést. Az oka minden bizonnyal az, hogy csökkent a banki alapkamat, s egyre többen úgy gondolják: az ingatlan jó és biztonságos befektetés - fogalmazott Kozma László, az egyik  keszthelyi ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője. - Akad egyfajta mozgás az alsó kategóriában is, a hat-tízmilliós balatoni nyaralók iránti kereslet is élénkebbé vált. Hazánkban van egy réteg, mely az ország másik felében lakott, jobb anyagi körülmények között él, s úgy gondolja, hogy Keszthelyhez, a termálfürdőkhöz, az osztrák határhoz közel vásárol ingatlant, s telepszik le. Több ilyen ügyfelünk volt már.

A piacon azonban van egy elég nagy nyomás, jelesül, hogy a németek, akik a 90-es évek elején sorban vásárolták meg az ingatlanokat, most szabadulnának meg a házaktól és területektől.

- Annak idején remélték, hogy hazánkban az európai uniós csatlakozással olyan jellegű, robbanásszerű ingatlanár növekedés lesz, mint Spanyolországban volt. Nos, ez elmaradt. Nem hogy növekedés nem lett, inkább esni kezdett az ingatlanok ára. Ők el akarják adni az ingatlanjaikat. Egyrészt, mert megöregedtek, gyógykezelés terén pedig jobban bíznak az anyaországban. A megélhetés nem olcsóbb már Magyarországon, s az energiaárak is magasak. S közrejátszik az is, hogy a gyerekeik nem jönnek, ők másként élnek, mások a nyaralási, pihenési szokásaik. Akadnak, akik ha nem tudnak szabadulni az ingatlanjuktól, egyszerűen otthagyják, majdhogynem lemondanak róla. Somogy és Zala megyei falvakban annak idején tucatjával vásároltak, ezeket az ingatlanokat egyszerűen nem tudják eladni. Tudják, azt a pénzt, amiért vették, s amit ráköltöttek, soha nem kapják vissza. Még akkor sem, ha esetleg sikerül túladniuk a nem kevés pénzért felújított házon.

Kozma László szerint a Balatonnál egyébként is a különleges, felsőkategóriás ingatlanokat keresik.

- Azokat, ha reális árat mondanak, egy-fél éven belül el lehet adni. A potenciális vevők között egyébként éppúgy akadnak magyarok, mint külföldiek. S persze meg kell említeni az oroszokat. Hévíz megtelt, ők felfedezték a környéket, így a Balaton-partot. Nyolcvan százalékban főként lakásokat vásároltak, s rájöttek, hogy ugyanazért a pénzért, vagy kevesebbért, mondjuk Keszthelyen egy szobával nagyobbat kapnak, mint Hévízen. Keszthelytől Balatongyörökig keresik az ingatlanokat, ám kizárólag azokat, melyek különlegesek.

A szakember azt mondja: ahhoz, hogy az ingatlanpiac beinduljon, gazdasági fellendülésre van szükség. A vásárláshoz, a fenntartáshoz egyaránt. Jelenleg egy biztos: nagy a túlkínálat a piacon. Hogy ez a helyzet jelentősen mikorra változik meg, nem lehet tudni.

Fekete Zsuzsanna optimista. Egy másik keszthelyi ingatlanközvetítő cég vezetője szerint ha nem is könnyű, ingatlant csak pozitív gondolkodással lehet eladni.

- A balatoni ingatlanpiaci helyzet olyan szempontból kétségtelenül javult, hogy - bár az eladó ingatlanok száma nem nagyon változott - vevők jelentek meg a piacon - fogalmazott. - Az alapkamat csökkenése az ok, az emberek nem biztos, hogy bankban szeretnék tudni a pénzüket. Az ingatlanárak elég mélyre zuhantak, s még mindig lefelé mennek. Ahol az eladók érzik, hogy a vevőnél van pénz, inkább alkuba is belemennek, hogy a biztos bevétel érdekében megszabaduljanak az ingatlanjuktól. A vevőket egyébként jelenleg oroszokban tudjuk mérni. Bár elsősorban Hévíz a célpontjuk, már a Balatonnál is vásárolnak, elsősorban Keszthely és Gyenesdiás körzetében. Messzebbre csak akkor mennek, ha az adott ingatlan nagyon beleillik az eképzeléseikbe. Igényesek, kimondottan szép és esztétikus épületeket, helyeket keresnek, nagyságrendileg harmincmillió forint feletti értékű ingatlanokról van szó. Már megtanultak alkudni.

Kollégájához hasonlóan Fekete Zsuzsanna azt mondja, a Balatonnál mostanság csak a nagyon drága és az olcsó ingatlanokat keresik, s tudják eladni. Előbbieket lakás, nyaralás, utóbbiakat befektetési céllal veszik.

- Nagy a túlkínálat, a vevők között magyarok és külföldiek is vannak. A jövő? A mélyzuhanás után valami elindult, felfelé ívelő pályára került. A kereslet előbb-utóbb mindig magával hozza az árak megtartását, illetve gyors ütemű emelkedését. Ha a piac és a gazdaság szoros összhangban van, s az is biztos, hogy az emberek - ha van lehetőségük - szívesen gondolkodnak ingatlanban, mint befektetési formában. Optimista vagyok, a mozgás beindult, s ha emelkedik a vevők köre, akkor tovább mozdul az ingatlanpiac is.

Ezek is érdekelhetik