Hírek

2013.05.02. 18:52

Tovább romló lakásépítési adatok

Az esztendő első negyedévében 1123 új lakás építését regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal, 54 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Egyebek között ez is olvasható a KSH tegnap kiadott gyorsjelentésében.

Varga Zsuzsa

Meglehetősen ritka látvány: épülő családi ház Zalaegerszegen (Fotó: Katona Tibor)

A kiadott lakásépítési engedélyek száma 1383 volt, ami 36 százalékos csökkenést jelent   2012 első három hónapjához képest.   Az építési engedélyek számának esése tovább folytatódott 2013 első negyedévében, a kiadott   engedélyek száma az előző év azonos időszakában kiadottnak alig kétharmadát tette ki. Budapest mellett   mindössze két megyében (Pest és Győr-Moson-Sopron) adtak ki 200-nál több lakásra építési engedélyt, a   többi megyében ez az érték a százat sem érte el. 

A használatba vett lakások számának csökkenése valamennyi településtípusban megfigyelhető.   Budapesten az év első három hónapjában mindössze 240 új lakást vettek használatba, ami alig több mint   fele a megelőző év azonos időszakában épült lakásokénak. Az országos adat ugyanakkor nem éri el a   megelőző év azonos időszakának felét sem (1123 illetve 2444). 

Továbbra is érvényesül az a tendencia, hogy a vállalkozások által  bérbeadásra, értékesítésre épített   lakások száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a természetes személyek saját használatra szánt   építkezései. Az első negyedévben  331 lakást építtettek vállalkozások, ezzel számuk az egy  évvel korábbinak kevesebb, mint egyharmadára csökkent. A magánszemélyek által építtetett lakások   száma az előző év hasonló időszakának 57 százaléka. 

Mivel a természetes személyek jellemzően nagyobb lakásokat építtetnek, részarányuk növekedése   emelte az új lakások átlagos alapterületét: ez az érték 2013 első negyedévében 112  négyzetméter  volt, 15  négyzetméterrel több,    mint egy évvel korábban. 

A nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek összesen 460 ezer  négyzetméter  új ipari, kereskedelmi és  mezőgazdasági épület építését teszik lehetővé, ami a 2012 első negyedévi adat 83 százaléka. Az ipari és a   kereskedelmi épületek engedélyezése ebben az időszakban visszaesett,  és a növekedés teljes mértékben   a mezőgazdasági épületek építésének tudható be, melyek összesített alapterülete a tavalyi első negyedév  85 ezer  négyzetméterével szemben 2013 első három hónapjában ennek majdnem kétszerese, közel 160 ezer  négyzetméter.

Ezek is érdekelhetik