Hírek

2013.05.08. 05:03

Teljesen kiégett két lakás Fenékpusztán, kitelepítették a lakókat

Keszthely, Fenékpuszta - Valószínűleg gázrobbanás okozta azt a tüzet, amely miatt leégett kedd éjjel egy fenékpusztai bérház. Kilenc családot kellett kiköltöztetni. Ketten megsérültek.

Szabó Judit

Fotók: Szabó Judit

A komfort nélküli, valaha  a Festetics-uradalomhoz tartozó kilenc lakásos  sorházban  kedden éjjel keletkezett tűz.

- Én nem voltam itthon, édesanyám hívott fel éjjel fél tizenkettő körül, hogy ég a ház. Azonnal idejöttem. Minden lakó kint volt az udvaron, s láttuk, hogy kigyulladt az egyik lakás a ház elején. Felkaptam két vödör vizet, elkezdtem locsolni - mondta  Pánger Tamás.  - Aztán lángra kapott az egész épület, talán a hatodik vagy hetedik lakás égett, amikor kiértek a tűzoltók.  Mindenünket elvesztettünk. Az összes bútor, ruha, minden odaveszett.

- Én aludtam, csak arra ébredtem fel, hogy dől minden, a fal és a mennyezet - idézte fel a történteket egy másik lakó.

- Szerdán nulla óra 47 perckor érkezett az ügyeletünkre a jelzés, hogy a sorháznak ég a tetőszerkezete - tájékoztatott a helyszínen Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. - Keszthelyről két gépjárműfecskendő és egy vízszállító vonult ki, Marcaliból pedig egy gépjárműfecskendő és egy vízszállító jármű. Tudtuk, hogy itt nincsen  tűzcsap, tehát ide kellett szállítani a vizet az oltáshoz.  Amikor ideértünk,  lángolt az egész tető. Az épület fala beomlott, ez  azt jelzi, hogy robbanás történt. Mire kiérkeztünk, egy súlyos sérültet és egy másik, könnyebb sérültet a lakók már kimenekítettek az épületből. A mentők a súlyosabb sérültet Győrbe szállították tudomásom szerint. A bevatkozó egységeink a lángoló égést viszonylag hamar, 8-10 perc alatt  megfékezték, de mivel az egybefüggő  tetőszerkezeten végigfutott a láng, ezek az állapotok maradtak - mutatta.

A robbanás a második lakásban történt.

- A tűz keletkezésének okát még vizsgáljuk, de valószínűleg az történt, hogy nem zárták el rendesen a gázpalackot vagy a tömítés nem volt megfelelő, kiszivárgott a gáz, és egyelőre  nem tudjuk, hogy mitől,  de berobbant - vázolta Egri Gyula. Hozzátette, hogy az oltás során a tűzoltók négy gázpalackot kivittek az épületből.

Két lakás teljesen kiégett, a tetőszerkezet pedig nyolcvan százalékban  megsemmisült.

 

A tűzeset után nem sokkal, majd szerda délelőtt újra  kiment a lakókhoz Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere, a Festetics kastély igazgatója,  és megkezdte az egyeztetéseket arról, hogy hol helyezzék el a fedél nélkül maradt embereket. Összesen 22 főről van szó,  kilenc nő, egy 13 éves lány és 12 férfi vesztette el az otthonát. Azt egyelőre  csak találgatták, hogy az épületet fel lehet-e újítani vagy el kell bontani, de nem is ez volt a fő kérdés, hanem hogy hová költöztessék a bérlőket az   állami tulajdonban és a Helikon Kastélymúzeum kezelésében lévő épületből.

- Elsődlegesen a Helikon Kastélymúzeum próbál felajánlani lehetőséget a lakók elhelyezésére - nyilatkozta Pálinkás Róbert. - A   fenékpusztai major területén, a volt lengyár ebédlőjében és irodahelyiségeiben átmeneti szállást tudunk kialakítani, s  egy  üres lakás is van ott  a kezelésünkben. Ezen kívül a vízügyi igazgatóság felajánlott két lakást innét nem messze, s  az önkormányzat is megvizsgálja, hogy milyen további, üres bérlakásokat vehetnek igénybe a lakók  ideiglenesen vagy akár hosszabb távra.

A lengyári ebédlő nem nyerte el a lakók tetszését.

- Dohos, büdös, utoljára a kilencvenes évek elején használták,  nem alkalmas  arra, hogy bárki ott lakjon  - mondta el véleményét Vas Zoltán.

- Ezek is komfort nélküli lakások, itt sincs víz - reagált Pálinkás Róbert, s a lakók előtt kijelentette: azt nem várhatják, hogy azonnal tökéletes megoldást találjanak, de dolgoznak rajta, hogy mindenkinek biztosítsanak elhelyezést,  minél komfortosabb helyen.  - Amint említettem, megvizsgáljuk az elhelyezési lehetőséget az üres önkormányzati lakásainkban is, de tudni kell, hogy ezek éppen azért üresek, mert a komfortfokozatuk nem túl magas.  Úgy gondolom azonban,  még a mai napon tudunk megfelelő megoldást találni - vázolta, s közös gondolkodásra kérte az embereket.

- Szombathelyen vannak rokonaim, de  nem akarok elmenni sehová, a munkám is ide köt - mérlegelte a lehetőségeket Vas Ferenc.

Az egyeztetés közben a lakók felvetették, hogy úgy éltek itt, mintha  falun laknának, állataik vannak, kutyák és macskák, azokról is gondoskodni kell. Aggódtak amiatt is, nehogy eltűnjön az a kevés érték, holmi, ami a tűz után megmaradt. Dr. Horváth István rendőr alezredes,  keszthelyi rendőrkapitány biztosította az embereket, hogy vigyáznak az értékekre, idegenek innét semmit se fognak ellopni.

A sorházban élőknek nem volt biztosításuk, így mindent előről kell kezdeniük. A lakásokba délelőtt már nem mehettek be a balesetveszély miatt,  de a tűzoltók egyenként végigjárták az otthonokat, s amit lehetett, még megpróbáltak megmenteni.


Pálinkás Róbert szerda délután arról tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy valamennyi lakó elhelyezését sikerült megoldani anélkül, hogy a lengyári ebédlőt ideiglenes szálláshelyként igénybe kellett volna venni. Egy bérlő nem kért elhelyezést, ő az ismerőséhez költözött, egy idős embernek pedig a keszthelyi idősek otthonában találtak helyet. A többi család jellemzően kastélymúzeumi kezelésben lévő lakásokba költözhetett, illetve a vízügyes lakásokba.

Ezek is érdekelhetik