Hírek

2013.05.21. 16:14

Postai kézbesítés: házszám és jó út kellene

Zalaegerszeg - A házhoz történő postai kézbesítés visszaállítását kéri a Jánkahegyi úton lakó egyik olvasónk. Megkeresése apropóján arról is érdeklődtünk, a peremkerületekben élőknek van-e lehetőségük az ajánlott küldemények azonnali átvételére.

Horváth A. Attila

Lakatos Ágnes és Krepsz Szabolcs is a közös postai támpontot használja. Mint mondták, előfordult már, hogy az ajánlott levélhez csak később jutottak hozzá, ezért ők is örülnének a házhoz kézbesítésnek (Fotó: Katona Tibor)

Olvasónk, Vér Erzsébet 1992-től lakik a Jánkahegyi úton, s mint lapunknak megírta, kezdetben a háznál található postaládájába kapta a küldeményeket. Ezt a gyakorlatot pár éve megszüntették, azóta a Sas utcában elhelyezett központi postaládába érkeznek a család levelei. Jelzése szerint az is problémát okoz, hogy a személyes átvételt igénylő küldeményekhez csak másnap tudnak hozzájutni, holott korábban még a megérkezés napján (17 óra után) át lehetett venni ezeket a nagypostán. Olvasónk úgy látja, indokolt volna a közvetlen kézbesítés visszaállítása, lévén a Jánkahegy családi házas övezet.Észrevételét és kérdéseinket továbbítottuk a Magyar Posta szóvivőjének, Apáti-Tóth Katának. A válasz értelmében a postatörvény lehetőséget ad a postának arra, hogy a belterületen kívüli lakott helyeken támponttal lássa el a kézbesítést.

- A panaszos lakóhelye KSH-adat alapján külterület, amely utca és házszám címmel nem rendelkezik, csak helyrajzi számmal. A kijelölt támpontcsoport bővítéséig, átmenetileg biztosítottuk az ügyfél részére a küldemények kézbesítését. Zalaegerszeg-Jánkahegyen, mint belterületen kívüli lakott részen azonban a házhoz kézbesítést nem tervezi a posta az infrastruktúra (megfelelő, minden évszakban gépjárművel járható út) kialakításáig és az ingatlanok házszámmal történő ellátásáig. Ha az ügyfélnek nem felel  meg a támponti kézbesítés, biztosítható számára postafiók a 6., illetve 1. számú postán. Az 1. postán a fiókok hozzáférése 24 órás.

A Magyar Posta arról is tájékoztatott, hogy van lehetőség az érkező küldemények tárgynapi átvételére. A támpontokon ugyanis feltüntetik, hogy a kézbesítő munkanapokon várhatóan milyen időpontban érkezik. Amennyiben a címzettnek nincs lehetősége a meghatározott időszakban személyesen megjelenni a támponton, bárki számára adhat meghatalmazást.

Ezek is érdekelhetik